Home

Achtergrond 849 x bekeken

Uitdaging van Pit Suessmann: ‘Zorgen van dierenbeschermers wegnemen’

Pit Suessmann (65) is partner en manager van een krokodillenfarm vlakbij Pretoria in Zuid-Afrika. Het bedrijf houdt de dieren voor het vlees en de huid.

Het krokodillenbedrijf is opgericht in 1969. In totaal omvat het 42 hectare, daarvan is ruim 2,5 hectare in gebruik voor de grote fok-krokodillen. Zij produceren eieren die worden verzameld en uitgebroed in een speciale broederij. Nadat de eieren zijn uitgekomen, verblijven de jonge krokodillen in aparte zogenoemde hothouses tot ze 3,5 jaar oud zijn. Dan zijn ze slachtrijp.
Het bedrijf heeft een eigen slachterij, koelcellen, vriezers, een voerkeuken en andere voorzieningen. Het afvalwater wordt biologisch gereinigd en hergebruikt. Om de voedselveiligheid te waarborgen, zette Pit een systeem op waarmee hij allerlei data verzamelt en analyseert. Hij regelde ook dat het personeel regelmatig een gezondheidscontrole ondergaat, alles om de hygiëne en kwaliteit van de producten te kunnen garanderen.

Veel kritiek van dierenbeschermers

Het vlees van de krokodillen is bestemd voor menselijke consumptie. Het wordt niet afgezet in het land zelf maar volledig geëxporteerd. Van de huiden wordt leer gemaakt. Het is een fraai en veelgevraagd product. Hoewel de overheid het bedrijf beschouwd als de standaard, is er veel kritiek, met name uit de hoek van dierenbeschermers. Sommigen verwerpen alle producten omdat krokodillen op lijst van zeldzame diersoorten staan.

Een krokodil is pas na 3,5 jaar slachtrijp. Het gaat om het vlees en de huid waar krokodillenleer van wordt gemaakt.
Een krokodil is pas na 3,5 jaar slachtrijp. Het gaat om het vlees en de huid waar krokodillenleer van wordt gemaakt.

Houderij is compleet gesloten

Suessmann begrijpt de zorgen maar noemt twee redenen waarom deze ongegrond zijn. "Ten eerste zijn producten van speciale farms kwalitatief veel beter dan van krokodillen die in het wild gevangen worden. Op die manier beschermen krokodillenfarms juist de in het wild levende populaties. Dat is ook bewezen, het aantal wilde dieren neemt weer toe sinds er bedrijven als het onze zijn. Om sjoemelen te voorkomen is traceability belangrijk. Je moet van wieg tot graf kunnen aantonen waarvan je dieren afkomstig zijn. Wij kunnen dat. De tweede reden waarom dierenbeschermers zich geen zorgen hoeven maken is dat onze houderij compleet gesloten is. Wij plunderen op geen enkele manier de in het wild levende populaties. We verzamelen geen wilde eieren, we hebben fok-krokodillen die al 60 jaar eieren voor ons produceren."

De fokdieren die de eieren produceren voor de eigen aanfok.
De fokdieren die de eieren produceren voor de eigen aanfok.

Sinds het bedrijf is opgericht, doorliep het verschillende stadia van modernisering. Inmiddels is het up-to-date en biedt het werkgelegenheid, opleidingen en bijscholingen aan de werknemers. Daarom is automatisering tot een minimum beperkt. "Uit oogpunt van een sociaal verantwoordelijkheidsgevoel", zegt Suessmann.
Hoewel het bedrijf up-to-date is, ziet Suessmann nog genoeg uitdagingen. "Omgaan met de steeds veranderende administratieve eisen van de lokale en nationale overheid, maar ook met die van de EU. Verder blijft onderzoek nodig om de krokodil steeds beter te leren begrijpen.

Resultaten verbeteren zonder ontslagen

Een andere uitdaging is dat Suessmann moet omgaan met criminaliteit. "Dat is een groot probleem hier in Zuid-Afrika net als het onregelmatige aanbod van elektriciteit. Met andere woorden: de kosten stijgen in hoog tempo om al die uitdagingen het hoofd te bieden. Tegelijkertijd stellen afnemers steeds hogere eisen aan krokodillenproducten, maar ook een krokodil heeft zijn natuurlijke beperkingen. De stijgende kosten kunnen we dus niet compenseren met een stijgend inkomen. Ik moet de resultaten dus steeds zien te verbeteren zonder te snijden in personeel. Uitvinden hoe dat moet, kost zeer veel tijd. En dat is dan ook mijn allergrootste uitdaging: genoeg tijd zien te vinden om alle uitdagingen te overdenken."

Of registreer je om te kunnen reageren.