Home

Achtergrond 1674 x bekeken laatste update:23 mrt 2016

Uitdaging Chris Russel: ‘Ik heb wel drie uitdagingen!‘

Chris Russell (39) woont in Woodville, Groot-Brittannië. Hij werkt al 15 jaar bij een akkerbouwbedrijf dat 200 hectare pastinaak verbouwt, 100 hectare wortels en 200 hectare granen. Het bedrijf verwerkt en verpakt de producten zelf.

Al sinds hij van school kwam, is Chris gefascineerd door de landbouw. Zelf is hij niet afkomstig van een boerenbedrijf, maar dat stond zijn droom om op een agrarisch bedrijf te werken niet in de weg. Hij startte als medewerker op een melkveebedrijf maar schoof gaandeweg op richting akkerbouw. Nu werkt hij alweer 15 jaar als trekkerchauffeur op een groot akkerbouwbedrijf waar 6 dagen per week en 11 maanden per jaar wordt geoogst. Het bedrijf verwerkt en verpakt alle producten zelf en zet ze af bij supermarkten. Dit doen ze ook voor derden.
Chris zorgt voornamelijk voor de grondbewerking, bemesting en irrigatie. De trekker die hij daarbij gebruikt, is een John Deere 615OR. Het is de kleinste van de vloot en wordt door de andere medewerkers gekscherend 'Little Donkey' genoemd, de kleine werkezel. "Hij zou wat meer power kunnen hebben, maar voor het precisiewerk dat ik ermee doe, is ie perfect."

Het bedrijf gefotografeerd vanuit de lucht.
Het bedrijf gefotografeerd vanuit de lucht.

Overvallen door midlife crisis

In juni wordt Chris 40 en na 15 jaar van voornamelijk trekkerwerk, raakt hij  ineens bevangen door een midlife crisis. "Tijdens al die uren op de trekker vroeg ik me af: wat wil ik nog? Inmiddels heb ik drie hele duidelijke uitdagingen geformuleerd. Als eerste wil ik parachutespringen voor het goede doel. Mijn opa was mijn held. Als militair sprong hij in de Tweede Wereldoorlog 7 keer boven bezet Europa; 1 keer boven Arnhem. Hij vertelde er vaak over en mijn droom was om een keer samen met hem te springen. Maar hij overleed voor ik het plan kon uitvoeren. Nu wil ik alsnog springen en ik neem zijn baret met me mee. Dan zijn we toch een beetje samen. Ik wil er geld mee inzamelen voor een goed doel, welk weet ik nog niet."

Even dollen tussen de werkzaamheden door. "Maar verder zijn we altijd uiterst professioneel", lacht Chris.<br /><em>Foto's: Chris Russell</em>
Even dollen tussen de werkzaamheden door. "Maar verder zijn we altijd uiterst professioneel", lacht Chris.
Foto's: Chris Russell

Fitter worden, dus 8 kilo afvallen

Verder wil Chris weer fit worden. "Toen ik jong was, was ik hartstikke fit en trots op mijn lijf maar al die jaren op de trekker, gecombineerd met McDonald's, cappuccino's en cake, hebben tot 8 kilo overgewicht geleid. Ik vind het vreselijk, maar opmerkelijk genoeg vindt mijn vrouw het geen probleem. Ze moedigt me ook helemaal niet aan om af te vallen. Toch wil ik die kilo's er weer af krijgen. Het is een echte strijd maar het moet. Mijn drijfveer is dat we in augustus ons derde kind verwachten. Ik wil zonder moeite met mijn kinderen kunnen rennen en spelen."

Chris fotografeert de voortgang van de oogst vanuit de cabine van zijn trekker.
Chris fotografeert de voortgang van de oogst vanuit de cabine van zijn trekker.

Russisch leren op de trekker

Dan nog één uitdaging die Chris wil aangaan: Russisch leren. "Vroeger had ik de kans op school een 6-weekse cursus te doen, maar ik wilde niet. Wat moest ik nou met Russisch? Omdat ik bleef weigeren, moest ik al die 6 weken in de bibliotheek zitten en strafwerk maken. Wist ik veel dat ik jaren later tijdens vakantiewerk op een boerderij een leuk meisje uit Oekraïne zou ontmoeten. Ze sprak alleen Russisch en probeerde op een JCB te rijden. Ze had duidelijk geen idee hoe dat moest en het hielp natuurlijk niet echt dat ik stiekem het differentieelslot erop zette. Maar zo kon ik wel mooi optreden als redder in nood. Ik vond uit dat ze Svetlana heette. We trouwden in Russisch Oekraïne en de hele ceremonie ging in het Russisch.
Ik had een vertaler nodig op mijn eigen bruiloft. Mijn vrouw spreekt allang vloeiend Engels, maar ik nog steeds geen Russisch. Ik kan niet eens communiceren met mijn schoonmoeder. Echt waar, dat is niet leuk. Daarom heb ik een cursus Russisch op cd gekocht. Tijdens het trekkerwerk doe ik die in de cd-speler en zo probeer ik de taal te leren. Heel moeilijk, maar het moet."

Of registreer je om te kunnen reageren.