Home

Achtergrond 1311 x bekeken laatste update:23 mrt 2016

Uitdaging Jack Gommers: ‘Ik wil boeren met problemen helpen’

Zijn bedrijf ging failliet en zijn dochter overleed. Hoe moeilijk ook, Jack Gommers leerde erover te praten. Nu wil hij andere boeren helpen.

Hij praat, maar makkelijk is het nog steeds niet. Praten als je het moeilijk hebt, helpt wel, zo ondervond Jack. En moeilijk had hij het zeker. Nog steeds, want er is zo veel gebeurd. In 2002 was hij een van de eerste bedrijven die getroffen werden door wat de MPA-affaire is gaan heten. “Bij een veevoerbedrijf kwamen het anticonceptiemiddel MPA en groeihormoon 17-beta-oestradiol in veevoer terecht. Dat veroorzaakte veel schade in de varkenshouderij en de voersector. De voer- en vleescontroles faalden. Dat had gevolgen voor de gezondheid van consumenten. Risico’s zijn kanker, diabetes, depressie en kindermisvormingen.”

Varkens positief getest

Via veevoer kwamen de schadelijke stoffen op het bedrijf van Gommers. “Ik wist van niets, was stomverbaasd dat enkele van mijn varkens positief testten op hormoongebruik. Ik wilde weten hoe het zat, maar kreeg geen inzicht in de uitslagen. Nog steeds niet. Intussen moest ik honderden varkens laten doodspuiten omdat ik ze niet meer kon afleveren.”

Bedrijf failliet

De hele affaire kostte Gommers zijn bedrijf. In 2012 ging hij failliet. De afronding daarvan is een langdurig proces. “Erover praten is niet makkelijk, toch doe ik het. Dat heb ik geleerd tijdens bijeenkomsten van de ZOB. Sinds kort ben ik zelf vrijwilliger bij deze organisatie. Ik wil iets terugdoen, want ik weet hoe hoog de spanning kan oplopen als je niet praat. Maar ik weet óók hoe hoog de drempel om te praten is.

Jack Gommers: "Ik weet hoe hoog de spanning kan oplopen als je niet praat."</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Jack Gommers: "Ik weet hoe hoog de spanning kan oplopen als je niet praat."

Foto: Jan Willem Schouten

Foto’s: Jan Willem Schouten

Problemen kunnen ontstaan door financiële tegenslag. Dat onderwerp moeten bespreken, dat hebben boer en boerin zich nooit voorgesteld.Toch ontkomen velen er helaas niet aan. Maar met wie? En dat soms urenlang? Daarnaast kunnen verdriet en tegenslag voorkomen in de familie of in het gezin zelf. Het kan tegenzitten op het gebied van gezondheid of nog erger, je verliest een van je ouders, je echtgenoot of, zoals in ons geval, je verliest een kind. Ik zie het als een nieuw soort uitdaging om mensen daarmee te helpen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.