Home

Achtergrond 872 x bekeken

Spanning loopt op: renteverlaging of niet?

De Europese economie kwakkelt. De inflatie is weer tot onder nul gedaald. Prijzen dalen dus en dat kan ertoe leiden dat consumenten aankopen uitstellen.

Volgende week besluit de Europese Centrale Bank (ECB) of ze de rente opnieuw verlaagt of een andere maatregel neemt die de economie moet helpen aanzwengelen. In de markt wordt volop gespeculeerd. ABN Amro denkt dat de ECB de depositorente in twee stappen zal verlagen met 0,4 procentpunt. Banken moeten dan meer gaan betalen als ze geld stallen bij de ECB.

Euribor-rente daalt verder

Volgens veel analisten is de depositorente de ondergrens voor het Euribor-rentetarief. De Euribor-rente met een looptijd van 3 maanden daalt voorzichtig verder richting de huidige depositorente van de ECB, -0,3 procent. De Euribor is vaak referentie bij leningen en een lagere Euribor zou moeten leiden tot lagere leenkosten voor bedrijven.

Risico's negatieve depositorente

Of de ECB deze stap durft te zetten is de vraag. Nu is de negatieve rente nog beperkt en raakt ze de winstgevendheid van banken niet. Maar een verdere verlaging zou kunnen betekenen dat banken de negatieve rente aan spaarders door moeten berekenen. Wanneer dat gebeurt, is er een risico dat spaarders hun geld terugtrekken.

Druk op wisselkoers

In de markt wordt ook verwacht dat de ECB maandelijks voor miljarden meer aan problematisch schuldpapier gaat opkopen. Hiervoor wordt de spreekwoordelijke geldpers aangezet en dat betekent dus dat de waarde van de euro onder druk komt te staan. Deze week verloor de euro al wat terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wat goed is voor de export.

De euro won wel terrein tegenover het Britse pond omdat veel partijen zenuwachtig worden van een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.