Home

Achtergrond 1220 x bekeken

Olieprijs krabbelt iets op

De olieprijs krabbelt voorzichtig weer op. Deze week schommelde de prijs voor een vat (159 liter) Brentolie rond $36. Die koers liep op gedurende de week richting de $37 per vat.

Het is de hoogste prijs voor de belangrijkste grondstof ter wereld dit jaar. Medio februari kostte een vat Brentolie nog rond de $30 per vat, begin januari $28. De prijsstijging deze week heeft te maken met het optimisme over de Chinese economie. China is na de Verenigde Staten de grootste olieconsument ter wereld.

Bodem onder olieprijs gelegd

Het lijkt erop dat het akkoord dat Saoedi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar halverwege februari sloten over een bevriezing van de productie toch een bodem legt onder de olieprijs. ABN Amro liet deze week weten in een nieuw verschenen rapport dat zij uitgaan van een gemiddelde olieprijs van $50 per vat voor 2016.

Dieselprijs mee omhoog

De dieselprijs lift vanzelf ook mee met de stijgende olieprijs. Inkoopcollectief Farmers4all noteerde deze week €79,29 per 100 liter diesel bij een minimale afname van 1.000 liter. Dat is circa €2,50 meer per 100 liter ten opzichte van vorige week.

Beweeglijke prijzen gas en elektra

Agro-Energy meldt dat de prijzen voor TTF gas en OTC elektra de afgelopen week zeer beweeglijk waren: rustige en onrustige handelsdagen wisselden elkaar af. Donderdag noteerde handelsbeurs TTF €13,43 per kuub voor 2017. Contractprijs 2018 ligt iets hoger, €13,89 per kuub. Dit is op vergelijkbaar niveau als vorige week.

APX noteerde donderdag een stroomprijs van €33 per MWh in de piekuren. Deze prijs is vergelijkbaar met voorgaande weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.