Home

Achtergrond 793 x bekeken

Monsanto verlaagt winstverwachting

Monsanto heeft zijn winstverwachting voor dit jaar verlaagd naar $4,40 tot $5,10 per aandeel. In januari ging de Amerikaanse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen nog uit van een winst tussen de $5,10 en $5,60.

De winstverlaging hangt voor een goed deel samen met wisselkoerseffecten, zoals de daling van de Argentijnse peso.

Maar de belangrijkste factor achter de winstverlaging ligt in de tegenvallende landbouweconomie. De prijzen van graan en oliezaden staan onder druk, omdat oogsten en voorraden groot zijn. Als boeren minder verdienen, kopen ze meer op prijs in.

Aanhoudende prijsdruk Roundup

Een andere factor is de aanhoudende prijsdruk voor de herbicide Roundup. Monsanto had gedacht dat de prijsdruk vanuit China zou afnemen. Dupont voert ondertussen op de Amerikaanse zadenmarkt een prijsoorlog.

China blijft echter in grote volumes en tegen een lage prijs vergelijkbare glyfosaatmiddelen exporteren. Ten slotte is er een tegenvaller aan het thuisfront. De Amerikaanse milieudienst EPA heeft de toelating van de een nieuwe herbicide vertraagd. Na bekendmakingen verloor het aandeel Monsanto bijna 8% van zijn waarde, de grootste daling in ruim 5 jaar.

Vooruitzicht lange termijn ook omlaag

Monsanto-Topman Hugh Grant zei tegen persbureau Bloomberg ook dat het bedrijf zijn langetermijndoelen voor winst per aandeel wellicht ook moet opschuiven naar voorbij 2020. Monsanto stelde zich eerder ten doel op de lange termijn de winst per aandeel tussen 2014 en 2019 te verdubbelen.

Grant houdt vol dat het 'groeiverhaal' van Monsanto onaangetast is. De wereld gaat meer eten en dus neemt de vraag naar landbouwproducten toe. De toevoeging hielp niet. Beleggers lieten het aandeel kelderen en de bank Credit Suisse verlaagde zijn koersdoel van $109 naar $97. Het aandeel beweegt nu rond een koers van $85 en de Zwitsers zien dus wel ruimte voor groei.

Koers Syngenta ondersteund door overnamebod ChemChina

De mededeling van Monsanto lijkt het aandeel van concurrent Syngenta vooralsnog nauwelijks te raken. De koers van Syngenta wordt ondersteund door een overnamebod van ChemChina. Het bod komt neer op 480 Zwitserse franc per aandeel, een plus van 78 frank op de slotkoers van woensdag.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van Syngenta en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.