Home

Achtergrond 1671 x bekeken laatste update:25 mrt 2016

Energieprijzen blijven stabiel laag

Afgelopen week bleef de langetermijnprijs van elektriciteit stabiel laag. De onderliggende stabiele prijsontwikkeling van gas droeg hieraan bij. Dat meldt Nuon.

Handelsbeurs OTC noteerde donderdag 24 maart een dagprijs voor piekuren van €27,38 per MWh.

De stijgende temperatuur drukt de vraag naar gas. Nu de temperaturen in Noordwest-Europa langzamerhand oplopen, neemt de vraag naar gas af. Deze daling van de vraag compenseert het prijsopdrijvende effect van de gestegen olieprijs. Mogelijke verdere temperatuurstijgingen kunnen de vraag naar gas, en daarmee de gasprijs, verder doen dalen. Handelsbeurs TTF noteerde een contractprijs voor 2017 van 13,19 cent per kuub. Contractprijs 2018 is 13,77 cent per kuub en 2019 14,11 cent per kuub.

Temperatuurstijging in zicht

Naar verwachting zal de temperatuur in de loop van komende week oplopen naar bovengemiddelde waarden voor deze tijd van het jaar. Met deze stijging wordt het einde van het winterseizoen ingeluid en zullen prijzen minder sterk reageren op temperatuurontwikkelingen.

Brent-olie rond 40 dollar per vat

De olieprijs voor Noordzeeolie (Brent) schommelt rond 40 dollar per vat (159 liter). Dit nieuwe evenwicht is het gevolg van mogelijke productiebeperkingen van de organisatie van olieproducerende landen (OPEC) en extra productie vanuit de Verenigde Staten.
Aan het begin van deze week kostte een vat Brentolie 41,31 dollar. Woensdag 23 maart sloot handelsbeurs Behr af op 40,71 per vat.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een prijs af voor diesel van €80,75 per 100 liter bij een minimale afname van 1.000 liter. Deze prijs is nagenoeg gelijk aan vorige week.

Of registreer je om te kunnen reageren.