Home

Achtergrond 1053 x bekeken

EU-lidstaten: geen handelsdeal met Zuid-Amerika

De meeste lidstaten willen niet dat de EU voorstellen voor vrijere handel met Mercosur uitwisselt. Bij een speciale landbouwraad steunden 15 lidstaten Frankrijk, aldus nieuwsagentschap Agra Europe. Belangrijkste zorg is dat de EU de markt voor agrarische producten verder opent.

Het economische samenwerkingsverband Mercosur telt onder meer agrogrootmachten Brazilië en Argentinië onder zijn leden.

Handelsoverleg tussen de EU en het Zuid-Amerikaanse blok vindt al sinds 1999 plaats maar liep diverse keren spaak. Het gebrek aan vooruitgang werd de laatste jaren vooral geweten aan Argentinië, dat onder de nationalistische president Cristina Fernández de Kirchner een sterk protectionistisch beleid voerde.

Enorm concurrentievoordeel voor Zuid-Amerika

Nu lijkt de EU weinig zin te hebben het spel weer op de wagen te brengen. In Frankrijk bestaan grote zorgen over het enorme concurrentievoordeel dat Zuid-Amerikaanse producenten van vlees en granen en oliezaden hebben. Frankrijk wees tijdens de bijeenkomst op de lage landbouwprijzen en het grote gat tussen eerdere voorstellen van de EU en Mercosur, dat alleen maar groter zou kunnen worden. Frankrijk werd volgens Agra Europe in de speciale raadbijeenkomst gesteund door onder meer Oostenrijk, Griekenland, Portugal, Roemenië, Litouwen en Ierland.

EU heeft nog geen voorstel voor Mercosur

De Europese Commissie maakte eerder deze maand bekend met Mercosur voorstellen te willen uitwisselen, mogelijk al eind april. De Commissie is echter een uitvoerende organisatie en krijgt haar orders van Europese ministers of regeringsleiders. De Commissie zegt nu dat een voorstel voor Mercosur nog niet is vormgegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.