Home

Achtergrond 1515 x bekeken

Draghi gooit alle rentes omlaag

Het Euribor-rentetarief kan flink omlaag. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de depositorente van min 0,30% naar min 0,40%.

De depositorente wordt gezien als de bodem van de Euribor waarvan het tarief bij een looptijd van 3 maanden pas de grens van min 0,20 doorbrak. Banken betalen de depositorente als ze geld bij de ECB stallen.

Banken lenen gratis

De ECB verlaagt ook de rente die banken betalen voor het aantrekken van geld, van 0,05 naar 0%. Banken lenen dus gratis bij de ECB. Ze lenen niet helemaal gratis, want een deel van hun kapitaal komt via spaargeld of obligaties binnen. De ECB wil banken bewegen meer en tegen een lagere rente geld uit te lenen aan bedrijven.

De 'monetaire bazooka' die ECB-voorzitter Mario Draghi in stelling brengt, beperkt zich niet tot de rente. De ECB gaat vanaf april maandelijks voor €20 miljard extra aan obligaties opkopen. Het bedrag komt nog bovenop de €60 miljard die het nu al maandelijks besteedt aan het opkopen van problematisch schuldpapier. Voortaan koopt de ECB ook bedrijfsleningen.

Goedkope leningen

Ten slotte wil de ECB met speciale en goedkope leningenpakketten de 'echte economie' steunen. De maatregelen zijn meer dan de meeste bankanalisten hadden verwacht. Net na het nieuws veerden beurzen op, daalden de verwachtingen voor de Euribor en verloor de euro even een procent aan waarde tegenover de dollar.

De ECB komt niet zomaar met grof geschut. De inflatieverwachting voor 2016 is omlaag geschroefd naar slechts 0,1%. Met een redelijke foutmarge betekent zo'n laag percentage dat in werkelijkheid prijzen wel licht zouden kunnen dalen. Dalende prijzen lijken interessant, maar de ECB vreest dat consumenten aankopen gaan uitstellen.

Duitse zorgen

Het beleid lijkt een klap in het gezicht van Duitsland, wiens centrale bankier Jens Weidmann al maanden waarschuwt voor de risico's van een wijd openstaande geldkraan. De Duitsers zijn bezorgd dat economische hervormingen uitblijven als landen en bedrijven worden gered met kunstmatig lage rentes en een kunstmatig goedkope euro.

Binnen de ECB wordt een deel van de stemmen geroteerd en Duitsland mocht deze ronde niet mee stemmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.