<em>Foto: Bert Jansen</em> AlgemeenAchtergrond

De voor- en nadelen van uitruil mestrechten

Wat betekent het als fosfaatrechten tussen de sectoren uitwisselbaar zouden worden? Boerderij zet de voor- en nadelen op een rij.

Een deel van de varkenshouderij is door zijn financiële reserves heen. Melkvee- en pluimveehouders daarentegen willen niets liever dan hun bedrijf doorontwikkelen. Het moment om veehouderijen te linken en een winwinsituatie te creëren voor enerzijds de stoppende varkenshouders en anderzijds de economische sterkere melkvee- en pluimveehouders. Sector en politiek zijn verdeeld. Voormalig EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma was hier mordicus tegen. Een uitwisseling van rechten zou de prijs van varkensrechten opdrijven als ook de melkveehouders ze kunnen kopen. Het zou toekomstgerichte varkenshouders benadelen. Zij zouden opgezadeld worden met hoge kosten en niet kunnen concurreren met de veel kapitaalkrachtigere melkveehouders.

Eventuele uitwisseling op zijn vroegst in 2017

Dijksma’s opvolger, Martijn van Dam, gaf echter afgelopen week wel een opening in de discussie. In antwoord op een van de vele kamervragen over de situatie in de melkveehouderij schrijft van Dam: “Ik ben echter bereid in het wetsvoorstel waarmee het stelsel van fosfaatrechten wordt geïntroduceerd, een voorziening op te nemen die een uitwisseling tussen varkens-, pluimvee- en fosfaatrechten bij algemene maatregel van bestuur mogelijk maakt.” Dit houdt in dat hij in een wettelijke kapstok maakt waarmee een eventuele uitruil van rechten mogelijk zou kunnen worden. Een eventuele uitwisseling zou kunnen plaats vinden op zijn vroegst in 2017, als de fosfaatrechten zijn ingevoerd.

Commissie Rosenthal

Zover is het echter nog niet. Van Dam wacht eerst de uitkomst af van de Commissie Rosenthal. Naar verluid zou er draagvlak zijn binnen LTO voor een tijdelijke uitruil van productierechten. Over de voorwaarden daarvan moet nog worden onderhandeld. Rabobank laat weten op voorhand geen voorstander te zijn en een eventuele uitruil alleen te willen als de blijvende varkenshouders worden ontzien van extra kosten. De pluimveehouders zijn ook niet voor omdat zij vrezen op de rechtenmarkt niet te kunnen concurreren met veel kapitaalkrachtige melkveehouders.

Overzicht van de voor- en nadelen van fosfaatschotten

Wat zijn de voor- en nadelen van het al dan niet tijdelijk optrekken van de fosfaatschotten tussen de sectoren? Boerderij inventariseert de aspecten die hier een rol spelen. Een overzicht:

 

De NADELEN van uitwisseling fosfaatrechten tussen sectoren

  • Mogelijke prijsstijging varkensrechten;
  • stijging van hoeveelheid melkveefosfaat;
  • emotionele weerstand;
  • geld vloeit weg uit de melkveesector.

De VOORDELEN van uitwisseling fosfaatrechten tussen sectoren

  • Groeimogelijkheid voor groeikrachtige bedrijven in de veesector;
  • stoppende bedrijven kunnen kapitaal verzilveren;
  • productierechten komen terecht bij de bedrijven die er het meest mee kunnen verdienen;
  • melkveehouderij betaalt mee aan de sanering varkenshouderij;
  • stoppers in de varkenshouderij kunnen meer beuren voor hun rechten;
  • drukkend effect op de prijzen van fosfaatrechten verwacht.
Beheer
WP Admin