Home

Achtergrond 13907 x bekeken 23 reacties

De voor- en nadelen van uitruil mestrechten

Wat betekent het als fosfaatrechten tussen de sectoren uitwisselbaar zouden worden? Boerderij zet de voor- en nadelen op een rij.

Een deel van de varkenshouderij is door zijn financiële reserves heen. Melkvee- en pluimveehouders daarentegen willen niets liever dan hun bedrijf doorontwikkelen. Het moment om veehouderijen te linken en een winwinsituatie te creëren voor enerzijds de stoppende varkenshouders en anderzijds de economische sterkere melkvee- en pluimveehouders. Sector en politiek zijn verdeeld. Voormalig EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma was hier mordicus tegen. Een uitwisseling van rechten zou de prijs van varkensrechten opdrijven als ook de melkveehouders ze kunnen kopen. Het zou toekomstgerichte varkenshouders benadelen. Zij zouden opgezadeld worden met hoge kosten en niet kunnen concurreren met de veel kapitaalkrachtigere melkveehouders.

Eventuele uitwisseling op zijn vroegst in 2017

Dijksma's opvolger, Martijn van Dam, gaf echter afgelopen week wel een opening in de discussie. In antwoord op een van de vele kamervragen over de situatie in de melkveehouderij schrijft van Dam: "Ik ben echter bereid in het wetsvoorstel waarmee het stelsel van fosfaatrechten wordt geïntroduceerd, een voorziening op te nemen die een uitwisseling tussen varkens-, pluimvee- en fosfaatrechten bij algemene maatregel van bestuur mogelijk maakt." Dit houdt in dat hij in een wettelijke kapstok maakt waarmee een eventuele uitruil van rechten mogelijk zou kunnen worden. Een eventuele uitwisseling zou kunnen plaats vinden op zijn vroegst in 2017, als de fosfaatrechten zijn ingevoerd.

Commissie Rosenthal

Zover is het echter nog niet. Van Dam wacht eerst de uitkomst af van de Commissie Rosenthal. Naar verluid zou er draagvlak zijn binnen LTO voor een tijdelijke uitruil van productierechten. Over de voorwaarden daarvan moet nog worden onderhandeld. Rabobank laat weten op voorhand geen voorstander te zijn en een eventuele uitruil alleen te willen als de blijvende varkenshouders worden ontzien van extra kosten. De pluimveehouders zijn ook niet voor omdat zij vrezen op de rechtenmarkt niet te kunnen concurreren met veel kapitaalkrachtige melkveehouders.

Overzicht van de voor- en nadelen van fosfaatschotten

Wat zijn de voor- en nadelen van het al dan niet tijdelijk optrekken van de fosfaatschotten tussen de sectoren? Boerderij inventariseert de aspecten die hier een rol spelen. Een overzicht:

 

De NADELEN van uitwisseling fosfaatrechten tussen sectoren

 • Mogelijke prijsstijging varkensrechten;
 • stijging van hoeveelheid melkveefosfaat;
 • emotionele weerstand;
 • geld vloeit weg uit de melkveesector.

De VOORDELEN van uitwisseling fosfaatrechten tussen sectoren

 • Groeimogelijkheid voor groeikrachtige bedrijven in de veesector;
 • stoppende bedrijven kunnen kapitaal verzilveren;
 • productierechten komen terecht bij de bedrijven die er het meest mee kunnen verdienen;
 • melkveehouderij betaalt mee aan de sanering varkenshouderij;
 • stoppers in de varkenshouderij kunnen meer beuren voor hun rechten;
 • drukkend effect op de prijzen van fosfaatrechten verwacht.

Laatste reacties

 • En

  ''Naar verluid zou er draagvlak zijn binnen LTO voor een tijdelijke uitruil van productierechten.''
  Wat een onzin, zie hier het standpunt van LTO en NVV
  http://www.lto.nl/actueel/Nieuws/10869511/NVV-en-LTO-Varkenshouderij-blijven-tegen-uitwisseling-rechten
  Boerderij moet eens ophouden met dat voortdurende gestook.

 • mtsdoppenberg

  Helemaal mee eens!!

 • groot boerdam

  LTO is toch voor de rundveehouders daarom voor uitwisseling fosfaat,andere sectoren geven ze niks om!!

 • beeldman
  Panellid

  Ik het niet zo dat de fosfaatproductie van de rundveestapel te maken heeft met de toewijzing van derogatie? En geen derogatie omdat we het plafond overschrijden, dat is het paard achter de wagen spannen. Dat gaat nog véél meer kosten.
  Of zie ik dat verkeerd?

 • Wisegay

  Lto is net de politiek in den haag, ze zeggen gezamenlijk dit maar doen het ander...

 • H.Grotenhuis1

  Fosfaat is één, de stikstofverhoudingen in de mest van melkvee, varkens en pluimvee is wezenlijk verschillend.
  Welk nieuw probleem wordt er bij uitwisseling weer gecreëerd?

 • EMERGO!

  Volgens mij zijn de fosfaatrechten in het leven geroepen omdat we over het door onszelf afgeroepen fosfaatplafond voor de melkveehouderij heen gegaan zijn in het jaar 2014.
  Dit fosfaatplafond is slechts onderdeel van het totale landelijke fosfaatplafond, welke in 2014 NIET is overschreden.
  Wanneer er nu uitwisseling tussen sectoren zou plaatsvinden, halen we alle geloofwaardigheid weg. Immers dan heeft het melkveefosfaatplafond, zoals afgesproken was door NZO, LTO en Nevedi, geen enkele waarde!
  Bovendien begrijp ik toch niet goed wat hier nu de discussie is: immers de milieubelasting wordt bepaald door de PLAATSING van mest, niet de productie.
  De plaatsing wordt bepaald door de gebruiksnormen en die wijzigen niet als we in Nederland nu 172,9 miljoen of 180 miljoen kilo fosfaat produceren.
  Of die koe, dat varken of die kip nu hier schijt en de mest verwerkt wordt en naar het buitenland getransporteerd wordt, of hij schijt direct in het buitenland.
  Dat moet de discussie zijn!

 • buitenok

  Laat overheid opkoopregeling invoeren en fosfaat van markt halen. Alles afromen komen er minder varkens, dus beter prijs en melkvee hoeft niet worden gekort.

 • 344412

  10% van de varkensrechten kunnen omzetten naar pluimvee of runderfosfaat, vervolgens goedkopere normale varkensrechten terugkopen, wat is daar tegen?

 • exvarkensboer1

  Lijkt mij beter om al het vee dat het teveel aan mest produceert meteen in het buitenland te laten schijten. Dan hoeven de veehouders hier niet de extra kosten van mestverwerking te dragen. Bovendien gaat het hier dan veel minder stinken. Je kan als boer toch niet concurreren tegen landen waar de kostprijs véél lager is. Zeker als TTIP een feit is.

 • abjongeneel

  Lees eens wat beter, LTO is niet tegen, maar LTO varkenshouderij.
  Dat zal de vakgroep varkenshouderij wel zijn .
  En dat is niet het standpunt van heel LTO.
  Kees Romijn van de vakgroep melkveehouderij geeft in Nieuwe Oogst een heel ander geluid.
  http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=246761&h=Van-Dam:-uitwisselen-fosfaatrechten-mag#.VvBKNGcUV9A

 • schooteind1

  Laat boeren eigen baas blijven over hun eigen fosfaatrechten; wat mij betreft moeten ze er mee kunnen doen wat ze zelf willen.

 • rick91

  tuurlijk, zoals hierboven ook al is aangegeven. LTO is alleen voor de melkveehouderij, niet voor de varkens! Dat is al jaren zo, zal ook wel niet veranderen!

 • Vhouder

  doodsteek voor de varkenshouderij de rechten zijn het bestaansrecht van de sector. en zo n groot tekort aan melk is er nou ook weer niet.

 • krulsaart

  Lekker objectief stuk trouwens.
  Nadeel: Mogelijke prijsstijging varkensrechten.
  Voordeel: stoppers in de varkenshouderij kunnen meer beuren voor hun rechten.

 • Jan Brabant

  Als uitwisseling van rechten mogelijk wordt, blijft er geen varkenshouderij in Nederland. Misschien is dat wel de bedoeling.

  Productierechten is en blijft gebakken lucht zeker met een zwalkend overheidsbeleid. Welke formule er je ook op los laat,
  niemand vertrouwd die rechten nog.

 • missis

  door onderling uitwisselbaar een betere melkprijs? dacht het niet!

 • Gerard Groot Koerkamp

  Het is een schande dat de voorzitter van L.T.O. blij is dat in de toekomst uitwisseling van varkensrechten met fosfaatrechten mogelijk wordt gemaakt in de wetenschap dat de varkenshouderij ( leden van L.T.O.)keihard tegen zijn.De varkenshouderij wordt daarmee behandeld als grof vuil.

 • j.verstraten1

  H.Grotenhuis1 je snijdt een belangrijk punt aan. Dat is Boerderij even vergeten te benoemen in de opsomming van voor en nadelen.
  En Gerard, ik weet dat net zo goed veel LTO varkenshouderij leden hier ook keihard vóór zijn.
  Uitwisselen is door- en vooruitschuiven van problemen. Toch kan het een keuze zijn mits voldoende draagvlak.

 • b.verhees1

  Als je omzetting beperkt word tot 10% van de VR per bedrijf word er niemand financieel de dupe echt wat je noemt win win.

 • gercrishermans1

  Uitwisseling moet is goed voor alle sectoren . Goedkoop voor melkvee houders pluimveehouders en daarmee word de varkenssector een stuk gesaneerd wat goed is voor de prijsvorming. En de stoppers hebben ook nog een pensioentje waar de blijvers ook een keer aankomen. Want we weten wat een hoop stenen op het einde nog waard is. Dit is de mening wan een varkens boer Gr Ger

 • hansvanbergen

  De bestuuders oa de lto bestuurders hebben hun schaapjes al op het droge zij hebben nog snel vrachten koeien laten komen omdat zij wisten wat er aan zat te komen daarvoor moeten wij nu niet 4 niet 8 maar 10% van onze rechten inleveren. Dat op zichzelf is al schandalig. Dat er straks 10% minder varkensrechten zullen zijn is jammer met name voor de grote megaondernemers. Zij waren eigenlijk van plan de kleinere varkensboeren te strippen. De mega varkensboeren moeten nu 1 jaar overslaan met nieuwe stallen bouwen of iets meer voor de rechten betalen. De kleine stoppende varkensboer beurt een fatsoenlijke prijs voor zijn rechten zodat hij/zij misschie op zijn bedrijf kan blijven wonen. De kleine koeboer hoeft geen 10% in te leveren en mag zijn 40-50-60 koetjes houden. De mega koeboeren kunnen snel uitbreiden en hun koepaleisen vollaaien. De melkfabrieken kunnen doordraaien en hoeven geen 10% in te leveren. Na Hilckmann zijn de slachterijen ook al 7% kwijt dus dat past mooi!

 • 344412

  Klets niet Hans, ben zelf ook bestuurlijk actief maar gewoon nog slachtkoeien geleverd eind Juni, vind ik nu wel stom natuurlijk, dat wel.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.