Home

Achtergrond 926 x bekeken

'Bioraffinage is lastige zoektocht'

Het is een hele zoektocht om decentrale raffinage van biomassa mogelijk te maken. Afnemers van de producten stellen eisen aan kwaliteit, uniformiteit, beschikbaarheid en leveringszekerheid. Dat kan lastig zijn bij biomassa.

Woensdag zijn op het kenniscentrum De Rusthoeve in Colijnsplaat de voorlopige resultaten gepresenteerd van een haalbaarheidsonderzoek naar decentrale bioraffinage. Op De Rusthoeve is een paar jaar geleden de Biobased Innovations Garden aangelegd. Daar zijn tientallen gewassen geteeld die mogelijk kunnen dienen als groene grondstof voor bioraffinage, zegt adviseur Cor van Oers van Delphy (voorheen DLV Plant). "We zijn halverwege ons haalbaarheidsonderzoek. We willen kijken of De Rusthoeve een testlocatie kan zijn voor diverse bioraffinagetechnieken. Er zijn immers veel soorten grondstof aanwezig op het kenniscentrum. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden van decentrale bioraffinage. Nu vindt bioraffinage vooral plaats in grote fabrieken, maar mogelijk kan dat op kleinere schaal, alhoewel je voor een rendabele bioraffinage altijd een bepaalde schaalgrootte nodig hebt."

Voorbeelden van initiatieven

Delphy-adviseur Nelis van der Bok heeft de wensen van afnemers van groene grondstoffen op een rij gezet. "De afnemers willen het hele jaar door voldoende product ontvangen van een constante kwaliteit. Je moet het product van de bioraffinage kunnen opslaan en bewaren."

Van der Bok noemt een paar voorbeelden van initiatieven die al van de grond zijn gekomen. "Het bedrijf ABC Kroos wint smaakversterkers uit de reststoffen van uienverwerkers. Het bedrijf wint ook eiwitten voor voeding uit eendenkroos. Wij proberen hetzelfde met eiwit uit luzerne. Papierfabriek Van Houtum gebruikt olifantsgras om papier van te maken. Het bedrijf NewFoss maakt van gras en bladeren een grondstof waar eierdozen van worden gemaakt."

Investeerders nodig

Om nieuwe initiatieven van de grond te krijgen zijn investeerders nodig, zegt Van der Bok. "En je moet producenten en potentiële afnemers bij elkaar brengen, zodat een constante stroom van kwalitatief goede grondstoffen uit bioraffinage op gang kan worden gebracht. Dat is nog een hele zoektocht."

Of registreer je om te kunnen reageren.