Home

Achtergrond 3605 x bekeken 1 reactie

Agrifirm: 'Wanbetaling blijft zeldzaam'

Agrifirm gooide in 2014 het roer om. De resultaten verbeterden sterk, stelt topman Ton Loman. Maar Loman is wel bezorgd over de penibele situatie van veel varkenshouders.

De resultaten zijn in 2015 sterk verbeterd. Hoe heeft u dit voor elkaar gekregen?

"Agrifirm heeft scherpe keuzes durven maken. We hebben na twee matige jaren gekozen voor focus op kernactiviteiten en snellere verbetering van het resultaat. In Duitsland vechten we niet meer om elke klant. Duitse boeren zijn heel erg prijsgericht en als je er geen geld aan kunt verdienen, is dat omzet waar je niets aan hebt. We hebben in Duitsland door deze andere marktbenadering minder verkocht maar schrijven wel weer zwarte cijfers."

Hoeveel leverde de verkoop op van het belang van 20 procent in pluimveeslachterij Plukon?

"Daar doet Agrifirm conform de afspraken met de koper geen uitspraken over. De verkoop heeft zeker bijgedragen aan een sterke verbetering van het nettoresultaat. Maar ook zonder de verkoop van het belang heeft Agrifirm flink beter gepresteerd. Het bedrijfsresultaat nam toe van €15 naar €48 miljoen."

Het afgelopen jaar heeft Agrifirm zo'n €50 miljoen geïnvesteerd in modernisering, uitbreiding en bouw van nieuwe fabrieken.</p>
<p><em>Foto: Agrifirm</em>
Het afgelopen jaar heeft Agrifirm zo'n €50 miljoen geïnvesteerd in modernisering, uitbreiding en bouw van nieuwe fabrieken.

Foto: Agrifirm

Gaat Agrifirm de winst die overblijft na ledenuitkeringen helemaal investeren?

"Nee. In 2014 heeft Agrifirm door eenmalige lasten bijna geen winst geboekt en is uit het eigen vermogen geput om ledenuitkeringen uit te betalen. Een deel van de winst wordt gebruikt om het vermogen weer op peil te krijgen. Het afgelopen jaar heeft Agrifirm zo'n €50 miljoen geïnvesteerd in modernisering, uitbreiding en bouw van nieuwe fabrieken. Agrifirm blijft investeren, maar de komende jaren zal het peil wat lager liggen."

In Nederland verkocht Agrifirm 100.000 ton meer voer. In welke sector zit de meeste groei en betekent groei ook groei van marktaandeel?

"Meer dan de helft van de afzetgroei komt bij de rundveehouderij vandaan. Iets minder dan de helft is gerealiseerd in de vleeskuikensector. De afzet in de legsector en varkenshouderij is stabiel gebleven. Voor ons zijn, in de Europese voerafzet, alle drie de sectoren qua afzet en omzet ongeveer even belangrijk. Onze indruk is dat de totale voermarkt gelijk is gebleven of licht is gekrompen. We weten het niet zeker maar denken dat ons marktaandeel daarom licht is toegenomen."

'Familiebedrijven, die soms al generaties bestaan, moeten noodgedwongen stoppen'

Hoe lastig is de crisis in de varkenshouderij voor Agrifirm?

"In eerste instantie gaat onze zorg niet uit naar de gevolgen voor ons, maar naar onze leden. Agrifirm ziet hen dagelijks worstelen met lage prijzen. Familiebedrijven, die soms al generaties bestaan, moeten noodgedwongen stoppen, met enorme impact op individuele boeren en diens gezin. Onze verkoopvolumes blijven vooralsnog op peil en wanbetaling blijft zeldzaam."

Komt het nog goed met de varkenshouderij?

"Agrifirm heeft wel vertrouwen in een omslag. Sterke verwerkers zijn daarbij wel heel belangrijk, want zij hebben het meeste zicht op de afnemer en consument. Als je bijvoorbeeld kijkt naar suiker, zuivel, zetmeel en vleespluimvee: die sectoren hebben grote stappen gezet. Het is belangrijk dat een keten zo wordt ingericht dat alle schakels sterk kunnen zijn."

 

Eén reactie

  • zon

    Wanbetaling blijft zeldzaam....ik geloof er niet meer in.
    Ze willen er niet mee te koop lopen dat de netjes betalende klanten extra bij moeten betalen om de slecht betalende klanten te compenseren.
    Dit is bij andere voerfabrikanten niet anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.