Foto: Roel Dijkstra AlgemeenAchtergrond

Calon: ministerie van Economische Zaken is een regeltjesfabriek

De Nederlandse landbouw heeft een apart ministerie nodig. Dat vindt aankomend voorzitter van LTO Nederland Marc Calon. De Groningse akkerbouwer noemt het huidige ministerie van Economische Zaken ‘een regeltjesfabriek, een subsidiefabriek’.

“De landbouw is nu eenmaal geen normale economische activiteit en we moeten ophouden te doen alsof dat wel zo is.” Calon sprak donderdag 22 december tijdens de Dag van LTO Noord in Groningen. “De gewone boer heeft geen marktinvloed”, aldus Calon. “Hij krijgt de prijzen opgedrongen.” En anders dan een fabrikant van bijvoorbeeld auto’s kan bij een lage prijs de productie niet direct worden verlaagd. Bovendien zorgen boeren als enige sector voor een enorme open ruimte. Ze houden het platteland aantrekkelijk.

‘Het moet wat mij betreft een ministerie voor voedsel en landschap zijn’

Calon denkt dat het diffuse politieke landschap de kans op een apart ministerie vergroot. Waar veel partijen moeten samenwerken binnen een nieuw kabinet, valt ook wat te verdelen. Calon denkt niet dat het oude landbouwministerie weer van stal moet worden gehaald. Het roept de verkeerde associaties op, denkt Calon, en geeft geen antwoord op de moderne vragen. “Het moet wat mij betreft een ministerie voor voedsel en landschap zijn.”

Voedsel omdat de gezondheidsaspecten van voeding steeds belangrijker worden, aldus Calon. En omdat hier juist de toegevoegde waarde zit voor het agrocomplex, meer dan bij basisproducten. Hij noemt het voorbeeld van Nederlandse babymelkpoeder. “Het is veilig en goed en daarom willen de Chinezen het kopen.”

Waarschuwt voor nationalisme

Calon waarschuwde tijdens de bijeenkomst tegen nationalisme en protectionisme. “We zien de Brexit, de verkiezing van Trump en het Italiaanse referendum”, aldus de oud-PvdA-politicus. “Maar dezelfde tendens zie ik ook in Duitsland en Nederland. Het is een slechte tendens voor Nederland en al helemaal voor een exportgerichte sector als de landbouw.”

Dan in een verwijzing naar de aanwezige Eurocommissaris Phil Hogan. “Ik ben blij dat we een sterke Eurocommissaris hebben. Hebben we hard nodig om deuren geopend te houden.”

Beheer
WP Admin