Foto: Jan Willem van Vliet AlgemeenAchtergrond

Bert Jansen

Uitdagende missie lijkt geslaagd

[([002_656_IMG_vvf401907-004_inzet.jpg]:inzetmiddel)]

Functie: CEO Avebe

Nevenfuncties: bestuurslid Dutch Biorefinery Cluster, bestuurslid VNG-VNFG, bestuurslid FNLI

Geboortejaar: 1959

Bert Jansen lijkt te slagen in zijn uitdagende missie. Zetmeelcoöperatie Avebe stond bekend als lastig bestuurbaar en was in 2006 op sterven na dood. Maar sinds zijn aantreden in 2008 gaat het bergopwaarts met het bedrijf. De laatste vijf boekjaren realiseerde het een prestatieprijs boven de €75 per ton aardappelen, een niveau dat daarvoor nooit is gehaald. Terwijl Avebe de laatste vier boekjaren Brusselse subsidie moet missen. Die was in 2011/2012 nog goed voor €14 miljoen aan ‘evenwichtspremie’.

Avebe op eigen benen met Jansen aan het roer

Vóór 2008 kampte Avebe met een geschiedenis van tegenvallers en mislukkingen. Er waren vragen of het wel op eigen benen kon staan zonder subsidie. Avebe toont met Jansen aan het roer dat het kan en dat een goed bedrijfsresultaat kan worden geboekt, met zetmeel en aardappeleiwit.

Greenery

In 2013 strekte Jansen zijn tentakels uit naar de groenteteelt, als voorzitter van de raad van commissarissen van The Greenery. Dat groentehandelsbedrijf staat er slecht voor, net als eerder Avebe. Maar Jansen gaf in november vorig jaar zijn opdracht terug aan The Greenery. Hij was het niet eens met de visie van de telers.

Beheer
WP Admin