Insectenkweek heeft een enorme zakelijke potentie in Nederland, denkt ABN Amro. - Foto: Henk Riswick AlgemeenAchtergrond

ABN Amro: Grote groeikansen voor insectenkwekers

ABN Amro ziet grote mogelijkheden voor de insectenkweek in Nederland. De steeds grotere behoefte aan eiwitten voor diervoeding kan volgens de bank heel goed worden in gevuld door het kweken van insecten.

Als één procent van de eiwitbehoefte van jonge kippen, biggen en vissen zou worden ingevuld met insecteneiwit, ontstaat direct een markt met een waarde van €200 tot €300 miljoen. Dat zou op termijn leiden tot enkele honderden arbeidsplaatsen.

Dit blijkt uit een vandaag verschenen rapport ‘Insectenweek: kleine sector, grote kansen’, dat ABN Amro samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) opstelde.

Als één procent van de eiwitbehoefte van jonge kippen, biggen en vissen zou worden ingevuld met insecteneiwit, ontstaat volgens ABN Amro direct een markt met een waarde van €200 tot €300 miljoen.

Insecteneiwitten goed alternatief voor soja en vismeel

Omdat insecteneiwitten een goed alternatief vormen voor eiwitbronnen, zoals soja en vismeel, verwachten de onderzoekers dat er kansen liggen om de insectenmarkt sterk te laten groeien. Een extra stimulans daarbij is, aldus het rapport, dat insecten een toegevoegde waarde hebben voor de prestaties en gezondheid van kippen, varkens en vissen.

Nu nog weinig insectenkwekerijen: zo’n 25

Voorwaarde is wel dat de productiecapaciteit wordt uitgebreid om de kunnen voldoen aan de potentiële vraag. Op dit moment is de insectenkwekerijsector in Nederland klein constateren ABN Amro en BOM. Zo’n 25 bedrijven zijn actief op dit gebied, samen produceren ze 500 ton insecten met een omzet van tussen de €3 en €7 miljoen.

ABN Amro ziet grote groeipotentie

Die productie van 500 ton is maar een fractie van wat nodig zou zijn als insecteneiwitten daadwerkelijk in diervoeding worden opgenomen. Uit het rapport blijkt dat als in Nederland 1% van het totale volume van vleeskuikenvoer door insecteneiwit wordt vervangen er al een vraag ontstaat van 70.000 ton.

“De groeipotentie van insecteneiwit is op korte termijn veel groter dan het huidige aanbod en de omzet kan in enkele jaren in de honderden miljoenen lopen. Bij opschaling, mechanisering en automatisering van de kweek kan het volume stijgen en de prijs dalen”, zegt Wilbert Hilkens, sectormanager Dierlijke Productie van ABN Amro, naar aanleiding van het rapport. “Dit leidt tot een betere concurrentiepositie en beter perspectief op lange termijn, op korte termijn liggen innovatieve gesloten ketens het meest voor de hand om markten te kunnen ontwikkelen.”

Beheer
WP Admin