Foto: Ronald Hissink AlgemeenAchtergrond

‘Krimp veehouderij effectiefst voor minder uitstoot’

Dat minder dieren bijdragen aan minder uitstoot van ammoniak en fijnstof uit de veehouderij, is evident. Op dit moment is echter nog niet bekend met hoeveel de veehouderij moet inkrimpen om de uitstoot aanmerkelijk te verminderen.a

Dat zeggen onderzoekers Dick Heederik (Iras) en Nico Ogink van de Wageningen Universiteit tijdens een technische briefing over veehouderij en volksgezondheid in de Tweede Kamer.

Henk Leenders (PvdA) wilde weten of dieraantallen ook effect heeft op de uitstoot. “Dat is evident, daar hoef je geen onderzoek naar te doen. De beste bronmaatregel is minder dieren. Maar er zijn ook andere maatregelen om de uitstoot te verminderen”, zegt Ogink.

Hoever de veestapel inkrimpen voor minder uitstoot?

Heederik voegt eraan toe dat met de huidige kennis niet duidelijk is hoeveel de veestapel moet krimpen om effect te hebben. Hij schat in dat het gaat om de orde van grootte van 30 of 40%. Tegelijkertijd moet er ook gekeken worden welke diercategorieën zouden moeten krimpen. Terwijl de intensieve veehouderijsectoren de meeste stof uitstoten, zorgt de ammoniakuitstoot uit de melkveehouderij indirect ook voor veel gezondheidseffecten omdat fijnstof bindt aan ammoniak. Uit vervolgonderzoek dat nu loopt is een inschatting over de krimp van de veehouderij beter te maken, zegt Heederik.

Terwijl de intensieve veehouderijsectoren de meeste stof uitstoten, zorgt de ammoniakuitstoot uit de melkveehouderij indirect ook voor veel gezondheidseffecten omdat fijnstof bindt aan ammoniak.

Bij welzijnsvriendelijke huisvesting weinig oog voor stof

In reactie op vragen van Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) over het gebruik van kooihuisvesting zegt Ogink dat er bij de overgang naar meer welzijnsvriendelijke huisvestingssytemen te weinig oog is geweest voor de uitstoot van stof. “Er zijn nieuwe stalsystemen te ontwikkelen waarbij aandacht is voor én milieu en dierenwelzijn. Maar daar is wel een omslag in het systeem voor nodig”, zegt Ogink.

Beheer
WP Admin