Geld en regelgeving beletten akkoord op derogatietop - Foto: Mark Pasveer AlgemeenAchtergrond

Geld en regelgeving beletten akkoord op derogatietop

Technische moeilijkheden en financieringsvragen hebben ervoor gezorgd dat de derogatietop niet tot een akkoord heeft geleid.

LTO Melkveehouderij hield maandag 14 november in Wageningen een bijeenkomst met de meest betrokken partijen in de zuivelketen. LTO kwam dinsdag 15 november met een korte verklaring over de top, de deelnemers hebben een radiostilte afgesproken. “Alle partijen onderschrijven de noodzaak de derogatie voor de melkveehouderij te behouden. Er is sprake van een goede sfeer en verdieping van de visies en inbreng”, laat LTO in een persverklaring weten. De gesprekken over de fosfaatvermindering gaan door.

Partijen wilden een totaalpakket voor fosfaatreductie in 2017

Op de derogatietop wilden de partijen tot een totaalpakket van maatregelen komen om de fosfaatproductie in 2017 te verminderen. Er is gesproken over een pakket van maatregelen waaronder voermaatregelen, een stoppersregeling, melkvermindering via zuivelbedrijven en een opkoopregeling van vee. De voermaatregelen lijken vooralsnog het eenvoudigst; bij de andere maatregelen zijn er technisch, juridisch en financieel nog haken en ogen. Met name de financiering van een stoppersregeling lijkt moeilijk te liggen, melden bronnen rond het overleg.

Met name de financiering van een stoppersregeling lijkt moeilijk te liggen, melden bronnen rond het overleg

Nog knelpunten rond de uitvoering

Volgens een woordvoerder van LTO was het nodig om met de partijen elkaar bij te praten over de stand van zaken rondom de mogelijke maatregelen. Er wordt volgens hem hard gewerkt aan een totaalpakket, maar er zijn uitvoeringstechnisch nog knelpunten.

Details over de bijeenkomst in Wageningen worden niet gegeven. Het is onduidelijk wie precies vertegenwoordigd waren. LTO, NMV, NZO, Nevedi en de Rabobank waren in ieder geval aanwezig. Andere veehouderijsectoren waren niet vertegenwoordigd. Ook het ministerie was niet aanwezig. “Dit overleg was tussen sectorpartijen. We kijken met interesse naar de uitkomst. Ondertussen zijn wij ook met sectorpartijen in overleg om de zo snel mogelijk met een zo stevig mogelijk plan te komen”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Het is onduidelijk wie precies vertegenwoordigd waren. LTO, NMV, NZO, Nevedi en de Rabobank waren in elk geval aanwezig. Andere veehouderijsectoren waren niet vertegenwoordigd

Gering vertrouwen dat totaalpakket er deze week komt

Het vertrouwen dat er deze week nog een totaalpakket komt, lijkt in de sector niet groot. Woordvoerders van LTO benadrukken wel de noodzaak van een snelle oplossing.

Door ingrijpen van de Europese Commissie op het fosfaatrechtenstelsel van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken), kunnen de fosfaatrechten niet meer in 2017 worden ingevoerd. Hierdoor zijn er voor 2017 geen wettelijke middelen om de fosfaatproductie van de melkveehouderij te verlagen, terwijl dit wel essentieel is voor behoud van derogatie.

Beheer
WP Admin