Deense overheid probeert landbouwkredietverlening vlot te trekken - Foto: Mark Pasveer AlgemeenAchtergrond

Deense overheid probeert landbouwkredietverlening vlot te trekken

In Denemarken komt een nieuwe landbouwkredietverstrekker aan de start, een fonds waarvan de helft van het voor leningen beschikbare kapitaal beschikbaar wordt gesteld door de overheid. De hoop is dat daardoor toekomstrijke bedrijven de mogelijkheid krijgen om te investeren. Sectororganisaties zijn sceptisch.

Deense banken staan niet te trappelen om nieuwe kredieten te verlenen aan landbouwbedrijven. Integendeel. Nogal wat bankiers moeten flink afschrijven op de in de agrarische sector uitstaande leningen, en dat maakt ze kopschuw. Daar komt bij dat de sector als geheel bij voorbaat al torenhoog is beleend.

Lage producentenprijzen en gedaalde grondprijzen hebben ervoor gezorgd dat 70% van de kredieten ongezond zijn, zo schatte eerder dit jaar het economische bedrijfsadviesniveau van landbouwfederatie LF. Ook bedrijven die in principe prima toekomstmogelijkheden hebben, komen onder deze omstandigheden bij de reguliere kredietinstellingen niet meer aan de bak. Investeringen om de toekomstmogelijkheden om te zetten zijn daardoor onmogelijk, en zo dreigt de hele sector te verzanden.

Nieuw fonds: Deens Landbouwkapitaal

Politici willen echter niet meer passief toekijken en hebben vorig jaar een plan opgesteld om de kredietverlening weer vlot te trekken. Tegen die achtergrond komt op initiatief van de regering in Kopenhagen een nieuw fonds met de naam Deens Landbouwkapitaal (Dansk Landbrugskapital). Het fonds mikt op de beschikbaarstelling van in eerste instantie €140 miljoen aan risicowillig vermogen voor de financiering van ‘doelmatige, goed gedreven landbouwbedrijven met een hoog schuldenpercentage’. Tegen de €70 miljoen van het kapitaal wordt door de Deense overheid beschikbaar gesteld, de rest moet komen van private kredietverleners. De hoop is daarbij onder meer gevestigd op pensioenfondsen.

Als het een beetje meezit, wordt in een tweede ronde het fondsvermogen nog een keer verdubbeld. De verwachting van de voor het initiatief verantwoordelijke minister van bedrijfsleven en economische groei, is dat de eerste kredieten begin 2017 daadwerkelijk kunnen worden uitgegeven.

Geen plafond op bedragen

Volgens de toelichting van het ministerie gaat Dansk Landbrugskapital leningen verstrekken die van de kant van het fonds zijn achtergesteld en onopzegbaar zijn. Achtergesteld wil in dit geval zeggen dat het fonds bij een faillissement van de kredietnemer pas geld terugkrijgt na de andere crediteuren. Verder is er geen plafond gelegd op de bedragen en kunnen de looptijden variëren, terwijl de rente individueel wordt vastgelegd. De prognose is dat de bedragen in de praktijk tussen €0,7 miljoen en €1,5 miljoen liggen.

Of het fondsinitiatief een succes wordt, is uiteraard nog een open vraag. Zowel de belangenbehartigers van de melkvee- als de varkenshouderij zijn kritisch. De te betalen rente zal waarschijnlijk 10% gaan bedragen. Dat hoge niveau komt doordat het fonds door het achtergestelde karakter van de leningen het grootste risico draagt. Varkenshoudersorganisatie Danske Svineproducenter vreest echter dat het fonds daardoor minder aantrekkelijk zal zijn voor de boeren, en dat er daarom alleen zal worden aangeklopt als iemand echt nergens anders terecht kan.

Afhaken van reguliere banken

Melkveehoudersorganisatie LDM is nog sceptischer. Voorzitter Kjartan Poulsen voorziet het gevaar dat de reguliere banken nu helemaal afhaken, omdat er een speciaal door de overheid gesteund fonds bestaat. “Dat is de werkelijkheid als er subsidie wordt aangeboden. We kennen dat al van stijgende prijzen bij staluitrusting, als daarvoor subsidie los komt.”

Beheer
WP Admin