Foto: Roel Dijkstra AlgemeenAchtergrond

Coalitie is gebeten hond in landbouwdebat

De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn de gebeten hond in het begrotingsdebat over landbouw en natuur. Van links en rechts kwamen de meeste aanvallen in de vorm van interrupties terecht bij de twee regeringspartijen.

Van de oppositiepartijen kregen de Partij voor de Dieren en het CDA de meeste onderbrekingen te verduren.

Een van de belangrijkste wapens van Kamerleden tijdens een begrotingsdebat is de interruptie – de onderbreking van een spreker om een doorgaans kritische vraag te stellen. In de eerste termijn, waar achtereenvolgens SP, VVD, CDA, PvdA, PVV, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en de Partij voor de Dieren het woord voerden, liepen de Kamerleden ongeveer 40 keer naar de interruptiemicrofoon. Meer dan de helft (22) van de interrupties richtten zich op VVD en PvdA, eerlijk verdeeld over beide partijen.

VVD en PvdA spaarden elkaar qua interrupties

Opvallend: regeringspartij VVD onderbrak coalitiepartner PvdA niet, en omgekeerd evenmin. Beide regeringspartijen waren sowieso spaarzaam met interrupties. VVD-woordvoerder Helma Lodders onderbrak CDA-woordvoerder Jaco Geurts twee keer, en Marianne Thieme (PvdD) één keer. PvdA’er Henk Leenders richtte zijn pijlen een keer op het CDA.

Opvallend was ook de aanval die de PvdD te verstouwen kreeg van CDA (twee keer), ChristenUnie (twee keer) en VVD (één keer). Doorgaans valt die eer de PvdD niet te beurt in debatten over de landbouw, omdat het stellen van vragen ook extra aandacht betekent voor de aangevallen partij.

GroenLinks genegeerd door andere partijen

GroenLinks werd wél genegeerd door de andere partijen. Vandaar dat woordvoerder Rik Grashoff zelf regelmatig aan de interruptiemicrofoon stond. Hij bestookte de ChristenUnie, PvdA, VVD en D66.

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) stond het vaakst aan de interruptiemicrofoon (6 keer), waarbij ze zich richtte op SP, VVD, PvdA, en PvdD. De drie christelijke partijen (CDA, ChristenUnie en SGP) ontzagen elkaar bij de interrupties.

Interruptieonderwerpen bij begrotingsdebat landbouw en natuur:

* (inkomens)positie van de boer en schaalvergroting;

* regeldruk;

* imago en voorlichting;

* innovatie, duurzaamheid en natuur;

* Q-koorts;

* weidevogels en

* dierenpolitie.

 

Beheer
WP Admin