Foto: ANP AlgemeenAchtergrond

Britten krijgen rekening gepresenteerd voor Brexit

De daling van het pond maakt Britse producten in het buitenland goedkoper, maar drijft de prijzen van voedingsmiddelen thuis op. Veel ingrediënten komen immers van overzee.

Het gaat maar om vissticks, maar het is tekenend voor de nog altijd fanatieke discussie over Brexit onder de Britten. Birds Eye, in ons land Iglo, wil de prijs voor vissticks verhogen met maar liefst 12% verhogen om de dramatische daling van het pond na het EU-referendum nog een beetje op te vangen. Chipsfabrikant Walkers eist om dezelfde reden eveneens fors hogere prijzen van de supermarkten.

Britse pond ruim 15% gedaald tegen euro en dollar

Het Britse pond is sinds de volksstemming met meer dan 15% gedaald tegenover zowel de euro als de dollar. Dat is goed voor de export, die de laatste tijd dan ook lijkt toe te nemen, maar slecht voor wat ingevoerd moet worden. Birds Eye koopt haar grondstoffen, zoals vis, voornamelijk in in dollars en dreigt daardoor op haar Britse verkopen veel geld te verliezen. Directeur Wayne Hudson van de Britse tak: “We nemen niet makkelijk een besluit om de prijzen te verhogen, de laatste keer was in 2012. We willen de kosten voor de consument zo veel mogelijk beperken maar moeten nu deze stap zetten.’’

Birds Eye koopt haar grondstoffen, zoals vis, voornamelijk in in dollars en dreigt daardoor op haar Britse verkopen veel geld te verliezen.

Als Birds Eye niet zijn zin krijgt, zal het de verpakkingen kleiner maken van 12 naar 10 vissticks, stelt Hudson daarbij. Walkers, onderdeel van het wereldwijde PepsiCo, wil zeker 10% meer voor haar chips, een onmisbaar product in het Britse huishouden. Die eis is voor de fel pro-Brexit gestemde schandaalpers reden om in grote letters te roepen waar dat voor nodig is: ‘Walkers maakt haar chips in Britse fabrieken met Britse aardappelen’.

Chipsbedrijf erkent dat veel ingrediënten uit buitenland komen

Het chipsbedrijf erkent dat de aardappelen meestal uit eigen land komen maar veel andere ingredienten komen van elders. “Dan moet je denken aan het zout en specerijen, bakolie en materiaal voor de verpakkingen. De gedaalde koers van het pond heeft daar zware druk op gezet”, zegt een woordvoerder.

Ondertussen is de onzekerheid rond Brexit weer groter geworden. Premier Theresa May verklaarde onlangs dat ze artikel 50 van het EU-verdrag, dat uittreding van een lidstaat regelt, in maart volgend jaar in werking wil laten treden.

Londens gerechtshof dwarsboomt plannen Theresa May

May vindt dat ze dat op eigen houtje kan doen maar daar heeft het gerechtshof in Londen vorige week een streep door gehaald. In een door anti-Brexit activisten aangespannen proces hebben de rechters uitgesproken dat de regering een zo zwaar wegend plan eerst moet voorleggen aan het parlement. Dat dreigt tot ernstige vertraging te leiden omdat de oppositie dan veel vragen kan stellen en lange debatten kan houden.

Premier May wil naar Hooggerechtshof

May heeft dan ook onmiddellijk aangekondigd naar het Hooggerechtshof te stappen, maar ook dat kost weer tijd. Dat de drie rechters van het hof na de Brexit-uitspraak door de rechtse pers zijn uitgemaakt voor alles wat vies en lelijk is, draagt bepaald niet bij aan de stemming op de Britse eilanden.

Beheer
WP Admin