Amerikaanse president Donald Trump - Foto: AFP AlgemeenAchtergrond

Amerikaanse platteland is het negeren zat

Na 8 jaar te zijn genegeerd door Washington blijkt een opvliegende vastgoedmagnaat in agrarisch Amerika toch de aantrekkelijkste optie.

Daar gaan we weer. Stemmers voor president Donald Trump uit de Amerikaanse provincie zijn: kortzichtig, amper opgeleid, xenofoob en vrouwenhaters. En bovenal: racistisch. Dat moet immers wel na alle opmerken over dames en latino’s. Kiezers wegzetten als achterlijk is altijd makkelijk. Maar het helpt weinig om de ware redenen voor Trumps verrassende winst te verklaren.

Staat na staat kleurt dieprood

‘De middenklasse in agrarisch Amerika pikt het niet langer dat ze zich amper vertegenwoordigt voelt’, twitterde de Texaanse radiomaker Jay Leeson tijdens verkiezingsnacht. Terwijl staat na staat in het Middenwesten en tenslotte ook in de zogenoemde swing states dieprood Republikeins kleurden, stond één ding vast: nóg een keer 4 jaar Democratische focus op Wall Street en stedelingen wilde men niet.

Conservatieve Amerikaan voelt zich in de steek gelaten

Boeren en kleine plattelandsdorpen zijn niet in hun eentje bepalend geweest voor Trumps verkiezing. Het waren net zo goed gefrustreerde ontslagen fabrieksarbeiders rond de Grote Meren die gevoelig bleken voor een herstel van de Amerikaanse Droom. Maar de Texaan Leeson heeft een punt dat te veel conservatieve Amerikanen zich jarenlang in de steek gelaten voelden.

Maakt dat de Amerikaanse boer racistisch? Omdat hij stemt op iemand die latino’s heeft beledigd? Welnee, veel melkveehouders en telers van groente en fruit willen en kúnnen helemaal niet zonder Mexicaanse arbeidskrachten. Maar ze hebben 8 jaar gewacht tot Washington eindelijk bruikbare migratieregels zou invoeren. Tevergeefs.

Al jaren worstelt boer met dalend inkomen

Vervolgens bestaat voor alle prijsdruk – Amerikaanse boeren zuchten voor het vierde achtereenvolgende jaar onder duikelende inkomens – in Democratische kringen amper begrip. Sterker, een groeiende stedelijke, hippe klasse wijst uitgerekend biotechnologie af als manier om goedkoper en duurzamer te produceren. Op het nippertje wist het Congres, onder druk van de American Farm Bureau, een onwerkbare lappendeken aan GMO-labels te voorkomen.

Genoeg van Obama’s moralistische vingertje

Tenslotte heeft het platteland de buik vol van Obama’s moralistische vingertje. Het aanzwellende korps milieuambtenaren dat de steeds verderstrekkende regels, bijvoorbeeld over waterkwaliteit, van het milieuagentschap EPA komen afdwingen. Om over de niet aflatende stroom angstbeelden rond klimaatverandering maar te zwijgen. Terwijl boeren en buitenlui juist minder orkanen ervaren.

‘Na 8 jaar te zijn genegeerd door Washington, is Trump voor boeren toch aantrekkelijkste optie’

Donald Trump was nooit de ideale kandidaat. Zeker niet voor Amerikaanse boeren, die sterk afhankelijk zijn van de handelsverdragen waartegen Trump te hoop loopt. Maar na 8 jaar te zijn genegeerd door Washington blijkt een opvliegende vastgoedmagnaat in agrarisch Amerika toch de aantrekkelijkste optie.

Beheer
WP Admin