Home

Achtergrond 3118 x bekeken 5 reacties

‘Op tijd betalen moet voor iedereen de norm worden’

Grote afnemers die kleine(re) ondernemers laat betalen: dat maakt het voor het mkb moeilijker aan genoeg geld te komen voor noodzakelijke investeringen, denkt Joost van den Hondel van Betaalme.nu.

In november 2015 ging het initiatief Betaalme.nu van start. De initiatiefnemers willen 500 van de 1.000 grootste bedrijven in Nederland zich laten toeleggen op snelle uitbetaling van het mkb. Dertig dagen moet de norm worden. Ook zet Betaalme.nu zich in voor ketenfinanciering, waarbij het kredietprofiel van de hele keten verbetert (door het maken van afspraken) en in de keten als geheel goedkoper kan worden geleend.

32 bedrijven aangemeld, zoals FrieslandCampina, Cargill en Rijk Zwaan

Tot nu toe meldden 32 bedrijven zich aan. Vanuit de agribusiness meldden zuivelcoöperatie FrieslandCampina, groenteverwerker Van Oers United, graanhandelaar Cargill en groenteveredelaar Rijk Zwaan zich aan. Het initiatief is voor de landbouw zeer actueel. Boeren en tuinders ergeren zich aan de wijze waarop marges worden verdeeld, maar ook de traagheid waarmee met name het supermarktwezen zijn leveranciers uitbetaalt.

Een van de initiatiefnemers van Betaalme.nu is Joost van den Hondel, die 18 jaar werkte in de financiële dienstverlening, onder meer bij ABN Amro, Achmea en ING. Hij constateert dat het mkb vrijwel structureel te laat krijgt uitbetaald, terwijl het een grote behoefte heeft aan werkkapitaal.

'Het mkb is de ruggengraat van de economie'

“Het mkb wil investeren maar veel geld zit vast”, aldus Van den Hondel. “Dat is echt een probleem, want het mkb is de ruggengraat van de economie.” Als grote bedrijven sneller uitbetalen, verbetert de kredietpositie van het mkb. Dat kan meer uitgeven aan bijvoorbeeld innovatie of uitbreiding, of is door een betere financiële positie minder kwijt aan werkkapitaal.

In ketens denken

Hij benadrukt dat in ketens moet worden gedacht. Aan een zwakke schakel heeft niemand iets. Van den Hondel gelooft niet dat grote bedrijven zelf meer werkkapitaal nodig hebben en dus kosten maken, wanneer ze sneller uitbetalen. “Grote bedrijven hebben meer middelen dan het mkb om efficiënt om te gaan met werkkapitaal.”

€111 miljard aan openstaande facturen

Uit onderzoek blijkt volgens Van den Hondel dat in totaal €111 miljard uitstaat aan openstaande facturen van mkb-bedrijven. Betaalme.nu denkt hiervan €2,5 miljard vrij te kunnen maken. Als bedrijven zich aanmelden, tekenen ze een convenant met concrete beloften. Er is geen strafmaat. Wie over de streef gaat, wordt bij gebrek aan perspectief op beterschap publicitair aangepakt. “Grote bedrijven zijn gevoelig voor imagoschade”, aldus Van den Hondel.

Betaalme.nu baseert zich voor de naleving op rapportage die de bedrijven zelf jaarlijks aanleveren. Niet altijd beperken bedrijven zich tot de dertigdagennorm, en worden slagen om de arm gehouden. Zo belooft Jumbo als enige deelnemende supermarktketen leveranciers bij wie voor minder dan €200.000 wordt ingekocht, een betaaltermijn van 30 of 60 dagen. “Afhankelijk van de specifieke omstandigheden en behoefte van het mkb-bedrijf.”

Financieringsprogramma voor leveranciers

Grotere leveranciers van de supermarktketen kunnen meedoen aan een leveranciersfinancieringsprogramma 'als dat gepast is en efficiënt'. FrieslandCampina beperkt zich tot een belofte leveranciers die voor minder dan €50.000 leveren, binnen 30 dagen uit te betalen. Over ketenfinanciering zegt FrieslandCampina alleen dat mkb-bedrijven die 'voldoende' groot zijn, toegang krijgen tot een financieringsprogramma voor leveranciers, zonder een specifieke omvang te noemen.

FrieslandCampina beperkt zich tot een belofte om leveranciers die voor minder dan €50.000 leveren, binnen 30 dagen uit te betalen.

Bewustwording vergroten

Van den Hondel denkt niettemin dat het initiatief, dat wordt gesubsidieerd door het ministerie van Economische Zaken, de bewustwording van het belang van tijdig uitbetalen vergroot en uiteindelijk het betalingsgedrag van grote ondernemingen verbetert. Dat nog maar weinig grote bedrijven meedoen, ligt volgens hem niet aan de principes achter het initiatief. “Je kunt niet tegen Betaalme.nu zijn, maar wel tegen de consequenties.”

Grote bedrijven vinden het heel belangrijk waar te kunnen maken wat ze beloven. “Soms is de leverancier zelf ook laat met het sturen van de factuur, of stuurt hij een foutieve factuur. Daarom richten we ons ook tot het mkb. Die moet zelf ook alles doen om tijdig betaald te kunnen krijgen.”

Laatste reacties

 • John*

  een langere betalingstermijn wordt vaak aangeboden door de leveranciers. als pietje en jantje beide 100 euro vragen voor een product en niet meer kunnen dalen > dan gaan ze onder de kostprijs. levert uiteindelijk de partij met de langste betaaltermijn. Hierdoor maken kleine partijen tenzij ze een zeer innovatief product weinig kans om een plek te veroveren op de markt. betaalme.nu zou veel effectiever zijn als de deelnemers van de klanten vragen op tijd te betalen dan dat ze zelf de facturen op tijd betalen. al zit hier wel een verband in natuurlijk. Multinationals concureren eigenlijk met de portemonnee van de mkb'er..

 • pinkeltje

  Wat heb je er aan als ze beloven binnen 30 dagen te betalen. Laat ze het gewoon doen. Alsof het raar is dat je de rekening van een geleverd product of dienst op tijd betaald.

 • farmerbn

  De banken vinden deze lange tijden prima. De MKB-er wordt laat betaald en betaalt daardoor ook zijn leverancier laat enz. Iedereen dus geldgebrek zodat ze allemaal bij de bank een lening nemen.
  In Frankrijk is het bij wet geregeld om op tijd te betalen en zijn bedrijven verplicht om rente te rekenen bij verlate betaling. Werkt prima.

 • Schaapje

  Initiatief wordt gesubsidieerd door het ministerie van economische zaken. Dezelfde instantie die zelf niet eens in staat is om GLB gelden op tijd uit te betalen. Bovendien is geen enkele overheidsinstantie in staat om op tijd te betalen. Ze kennen zelf alleen de uit betaal termijn van minimaal 3 maanden en meer.

 • mtseshuis

  Ja, laat RVO zich ook direct aanmelden, zijn zo traag als dikke stront en niet alleen met betalen, ook met reageren op bezwaren...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.