Home

Achtergrond 1087 x bekeken

Droogte leidt tot voedselschaarste in zuidelijk Afrika

Langdurige droogte in zuidelijk Afrika leidt tot voedseltekorten. Zimbabwe, ooit de graanschuur van de regio, voert de importen op. Zambia stuurt voedselhulp naar zijn buurlanden.

Heel zuidelijk Afrika kampt al maanden met ernstige droogte. Zimbabwe is daarom begonnen met de import van extra mais.

De graanreserves van Zimbabwe worden opgeslagen in de Strategic Grain Reserve (SGR) en zijn onderdeel van de nationale voedselzekerheid van het land. De SGR was voor een groot deel uitgeput geraakt, nadat ernstige regenval de laatste oogsten hadden vernield.

Ondertussen heeft de regering opnieuw bijna 300.000 ton mais verzameld, maar dat wil de overheid snel aanvullen tot 500.000 ton, zodat de bevolking te allen tijde drie maanden op rij kan worden gevoed, als droogte of ander extreem weer de oogsten doen tegenvallen. Zimbabwe verbruikt per maand 150.000 ton maïs.

Aanhoudende droogte

"We hebben nu 270.000 ton mais in onze SGR", zegt vice-minsiter van Landbouw Davis Marapira. "Ongeveer 190.000 ton komt van lokale landbouwers, de rest is import. De reserves moeten echter nog aangevuld worden, zodat we verzekerd zijn van voldoende voedsel tot aan de volgende oogst in april volgend jaar."

De aanhoudende droogte heeft eerder ook buurland Mozambique ertoe aangezet voedselhulp voor 1,5 miljoen mensen voor te bereiden.

De droogte in zuidelijk Afrika is de ergste in 35 jaar. Ze is een gevolg van El Niño, een natuurlijk fenomeen waarbij het zeewater in de oostelijke delen van de Grote Oceaan veel warmer is dan normaal, met gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld.

De aanhoudende droogte in Zuidelijk Afrika is de meest ernstige in 35 jaar. Dit jaar werd ze nog erger gemaakt door El Niño, het klimaatfenomeen waarbij het zeewater in de oostelijke delen van de Grote Oceaan warmer is dan normaal. De voedseltekorten waren het grootst in Lesotho, Malawi, Swaziland en Zimbabwe, zeggen de VN.

Laat regenseizoen

Het regenseizoen loopt normaal van oktober tot april, maar dit jaar regende het pas eind februari. In Malawi zijn daardoor de oogsten voor het tweede jaar op rij mislukt, en het land kampt met de grootste voedselcrisis in mensenheugenis. Naar schatting 40% van de bevolking zal voedselhulp nodig hebben in de eerste maanden van 2017. Naar schatting 40 miljoen mensen in de hele regio zijn getroffen – 23 miljoen onder hen hebben onmiddellijke hulp nodig.

Er is 55 tot 60% kans dat dit najaar La Niña zich laat voelen, de tegenhanger van El Niño. Die kan uitzonderlijk veel regen brengen.

Zambia stuurt hulp

De regering van Zambia stuurt voedselhulp naar buurlanden Malawi, Zimbabwe en Mozambique.

Zambia heeft het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) toestemming gegeven om 48.000 ton mais uit te voeren naar de getroffen buurlanden. "De regering kruist de armen niet als een buurland getroffen wordt door een ramp", zegt Patrick Kanga, coördinator van de Disaster Management and Mitigation Unit in de krant Lusaka Times. "De regering van Zambia zal op elke manier blijven helpen om het lijden van onze broeders en zusters in de regio te verminderen."

Of registreer je om te kunnen reageren.