Pluimveemest. Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenAchtergrond

Melkvee- en pluimveesector aan de bak met fosfaat

De melkveehouderij en pluimveehouderij produceren in 2015 ruim meer fosfaat dan het tussen sectoren afgesproken plafond op basis van 2002.

De melkveestapel produceert in 2015 88,4 miljoen kilo fosfaat, de pluimveestapel 28,9 miljoen kilo volgens cijfers van statistiekbureau CBS. Dat is respectievelijk 3,5 en 1,5 miljoen kilo meer dan in 2002.

De fosfaatuitstoot van de varkensstapel zit nog net onder het eigen plafond van 39,7 miljoen. Alleen vleesvee heeft nog ruimte: 11,3 miljoen kilo fosfaat in 2015 tegen 12,5 miljoen in 2002.

Voorlopige cijfers

Het gaat weliswaar nog om voorlopige cijfers, maar het is maar zeer de vraag of er met de normen van 2015 een lagere fosfaatproductie uit rolt. Dat is pas medio dit jaar duidelijk.

Pluimveesector moet ook onder plafond blijven

Voor LTO Nederland zijn de cijfers in ieder geval aanleiding om ook de pluimveehouderij te wijzen op haar verantwoordelijkheid om onder het eigen fosfaatplafond te blijven produceren. “Het resultaat daarvan is bepalend of er ook een reductie moet komen van pluimveerechten”, aldus LTO in een reactie op de fosfaatcijfers.

Schot tussen pluimvee en ander vee

De pluimveesector hield tot nu toe vast aan haar eigen productieplafond. Sterker nog, er zit zelfs een schot tussen fosfaat in pluimveemest en fosfaat van ander vee als het gaat om mestverwerking. De pluimveesector heeft immers ruimschoots voldaan aan haar verwerkingsplicht. Daar wijst LTO ook op.

10 miljoen kilo pluimveefosfaat verbrand in Moerdijk

Een kleine 10 miljoen kilo pluimveefosfaat wordt verbrand in de energiecentrale BMC Moerdijk en de resterende kilo’s fosfaat gaan grotendeels naar het buitenland. Of dat ook een vrijbrief is om boven het eigen plafond te produceren is niet zeker. Er dreigt een nieuwe ronde in de verdeling van fosfaatruimte in Nederland. Dat is al lastig genoeg binnen een sector, blijkt uit de discussie in de melkveehouderij over de invoering van fosfaatrechten.

Beheer
WP Admin