Home

Achtergrond 1334 x bekeken

Bittere beursweek voor Südzucker

Südzucker boekte het afgelopen kwartaal flink meer winst, maar wordt door beleggers keihard afgestraft voor de matige verwachtingen voor de komende tijd. Het aandeel Südzucker is ten opzichte van vorige week 17% in waarde gedaald.

Het aandeel is gedaald tot de laagste waarde sinds september 2015. Deels pakten beleggers hun winst, want het aandeel is de laatste weken gestegen, maar er zijn ook zorgen.

De Duitse suikerverwerker noteerde bij een hogere suikerprijs een waarde van meer dan €20. Nu nadert de onderneming een koers van €14. Pijnlijk, want de kwartaalcijfers zijn beter dan verwacht. Het bedrijf uit Mannheim zag de nettowinst ten opzichte van een jaar eerder toenemen van €9 miljoen tot €66 miljoen. Dat was toch zo'n €20 miljoen meer dan analisten vooraf hadden verwacht.

Geschrokken van vooruitzichten

Bijna de helft van de winstgroei is te danken aan een belang dat Südzucker heeft in het Britse suikerhandelsbedrijf ED&F Man. De Britten vergrootten hun belang in een Chileense suikerproducent en dit belang bleek al snel veel meer waard te zijn dan het aankoopbedrag suggereerde. Een meevaller dus, waar beleggers snel doorheen kijken. Ze schrokken vooral van de vooruitzichten.

De suikerprijs is wel gestegen, maar de vraag is of dat het geval blijft, wanneer de Braziliaanse, Russische en Chinese economie blijven verzwakken. De inkoopprijs van fruit is gestegen. Bovendien vraagt Südzucker-dochter CropEnergies zich hardop af of de opleving van ethanolprijzen houdbaar is. De olieprijs staat onder grote druk en hoe lager de prijs, des te minder aantrekkelijk is bijmenging.

De Franse bank BNP Paribas bijvoorbeeld, gaat nu uit van een koers van €10; zo'n 30% minder dan de huidige koers. Het Duitse Warburg verlaagde het koersdoel naar €13,70. De gouden standaard van de zakenbanken, Goldman Sachs, handhaaft vooralsnog een positieve verwachting: een koersdoel van €20,90.

Of registreer je om te kunnen reageren.