Home

Achtergrond 2016 x bekeken

ABN Amro ziet Euribor naar -0,35% bewegen

ABN Amro denkt dat het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden over 3 maanden circa -0,25% zal bedragen en later tot diep in 2017 -0,35% zal bedragen.

De 3-maands Euribor daalde deze week naar -0,160%, het laagste niveau ooit. De Euribor is de rente die banken rekenen bij onderlinge leningen, maar het tarief is ook vaak referentie bij leningen. De rente die klanten betalen is door opslagen hoger.

Depositorente als ondergrens

In de markt wordt de depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB) gezien als ondergrens. Deze rente is al enige tijd gelegen verlaagd tot -0,30. Een strafheffing dus voor banken die hun geld in Frankfurt stallen. In de markt wordt gespeculeerd op een nieuwe verlaging van de depositorente.

Lage inflatie

De ECB wil de economie aanwakkeren zodat de inflatie omhoog gaat richting 2%. Nu ligt de inflatie amper boven nul, wat gezien de foutmarge waarmee wordt gerekend kan betekenen dat prijzen eigenlijk dalen.

Centrale banken worden zenuwachtig van dalende prijzen omdat consumenten hierdoor aankopen kunnen gaan uitstellen. Hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro vindt deze angst overtrokken omdat het grootste deel van de daling van de inflatie verklaard kan worden uit goedkope olie. Volgens De Jong bestaat het risico dat centrale banken proberen hun valuta's te ondermijnen waardoor in dollar gedenomineerde grondstofprijzen juist verder dalen en de kapitaalvlucht uit opkomende economieën toeneemt.

Een vicieuze cirkel dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.