Home

Achtergrond 1791 x bekeken 6 reacties

Veel tamtam, lage verwachtingen

Op 7 september loopt Brussel vol met boeren. Ze komen protesteren tegen de malaise in met name de veehouderij. Maar is er wel iets te halen?

Afgaande op de foto’s die gemaakt zijn, was het een gemoedelijke bijeenkomst, vorige week woensdag. Zeven vertegenwoordigers van de Nederlandse varkensvleessector, van boer tot vleesverwerker, zaten toen op het ministerie van Economische Zaken tegenover staatssecretaris Sharon Dijksma, om te praten over de penibele situatie waarin de varkenshouderij verkeert.

Het beeld mag ietwat vertekend zijn, maar het was een ‘pittig gesprek’, meldden de voorzitters Eric Douma (Vakgroep varkenshouderij LTO Nederland) en Ingrid Jansen (Nederlandse Vakbond Varkenshouders) na afloop.

Zij verlieten het departement echter met een even lege tas als waarmee ze waren binnengekomen. Er was gepraat, maar de uitkomsten waren niet naar wens. Na uitvoerig intern overleg lieten NVV en LTO vorige week vrijdag weten dat ze gezamenlijk actie gaan voeren.

Ingrijpen in de markt grootste taboe in Brussel

Theoretisch mogelijke EU-maatregelen en hun kans van slagen:

Foto: ANP

Lees het hele artikel op pagina 6 in Boerderij 49 van 1 september.

 

Auteurs: Jan Braakman, Johan Oppewal en Marjan Tulp

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  hebben onze vertegenwoordiger vorig jaar ook al een zelfde gesprek gehad, toen ook al zonder resultaat, ik heb nu toch gehoord dat de franse president bepaalde belofte heeft gedaan aan de boeren, ik denk dat dijksma denkt, het waait wel over en vorig jaar lieten ze het ook al op zijn beloop, mensen laat niet zo met je sollen

 • alco1

  @Schoenmaker. Wat kan Dijksma? Zorgen voor een gelijk speelveld is het enigste.
  Steeds subsidies is uitstel van executie, die na verloop van tijd veel desastreuser zullen zijn.

 • schoenmakers1

  juist alco, ze hoeft alleen voor een gelijk speelveld te zorgen, maar daar heeft ze de wil niet voor, anders zou het al lang geregeld zijn

 • Mozes

  Is een gelijk speelveld mogelijk met een veedichtheid die vijf maal hoger is dan in andere landen? Er wordt steeds gewezen naar allerlei eisen die in Nederland hoger zouden zijn dan in andere landen. Maar zijn die hogere eisen niet voor een belangrijk deel het gevolg van de abnormaal hoge veedichtheid in Nederland? 

 • pinkeltje

  De oplossing is heel simpel maar dat gaan we niet doen. Pas als er genoeg koppen rollen wordt het beter en dan staan de overblijvers vooraan om de prijzen opnieuw om zeep te helpen. Kortom...

 • schoenmakers1

  nee, mozes, dat is een gevolg van de afkeer die de politiek van de landbouw heeft

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.