AlgemeenAchtergrond

Goede lobby levert meer op dan veel lawaai

Staatssecretaris Sharon Dijksma haalde €30 miljoen binnen van de €420 miljoen die er te verdelen was onder de lidstaten. Het maximaal haalbare, zegt Dijksma.

U heeft bijna €30 miljoen binnengehaald. Tevreden?

 

“Ja, zeker als je ziet dat wij meer krijgen dan bij voorbeeld landen als Italië, Spanje en Polen. We hadden overtuigende argumenten. Nederland wordt erkend en herkend als een écht agro-land.  We hebben een heel efficiënte sector en daar is veel waardering voor. Een sector die het zo goed doet, mag je in een crisis niet veronachtzamen. Met een goede lobby kom je net zover of misschien wel verder dan andere landen, die heel veel lawaai maken.”

 

Lidstaten mogen volgens het plan van Hogan naast het geld uit Brussel ook zelf steun geven. Gaat u dat ook doen?

 

“Daar is nog wel discussie over. Aan het eind van de vergadering zei commissaris Hogan dinsdag dat hij daar nog op zou terugkomen. Wij zijn er niet voor, omdat je met de nationale steun veel sneller een ongelijk speelveld krijgt. Omdat het een informele raad was, zijn er ook geen formele besluiten over gevallen.”

 

U mag het geld uit de nationale enveloppe van €30 miljoen ook voor de varkenshouderij gebruiken.

 

“Ik ben blij dat de maatregelen de flexibiliteit hebben om iets voor de varkenshouderij te mogen doen. Dat was echt nog wel een steen op mijn maag.”

[([002_rb-image-2686926.jpeg]:inzetgroot)]

Dijksma eind augustus in gesprek met varkenshouders.

Hoe hebt u dat dan toch voor elkaar gekregen?

 

“Goed lobbyen.  Maar hoe precies, dat vertel ik niet. Dan gaan anderen het nadoen.”

 

Hebt u een idee hoe u die €30 miljoen gaat inzetten?

 

“Ik heb daar wel ideeën over, maar die wil ik eerst met de sectoren bespreken. De Nederlandse Vakbond Varkenshouderij en de LTO-vakgroep Varkenshouderij  zitten al langer met de Rabobank en mijn ministerie om tafel om een plan voor de vitalisering van de sector. We moeten heel snel een besluit nemen welk deel van die €30 miljoen we kunnen inzetten om te komen tot een herstructurering van de sector voor de langere termijn.  We moeten daar samen een paar goede maatregelen nemen. Het gaat er om wie op welk moment wat doet.”

 

U wilt een deel van de €30 miljoen bestemmen voor de varkenshouderij, en een deel voor de melkveehouderij. Kunt u aangeven hoe de verdeling is?

 

“Ook dat wil ik eerst met de betrokken organisaties zelf bespreken.  Maar dat is wel de manier waarop ik het wil doen.”

 

Dus u gaat niet fosfaatrechten opkopen in de varkenshouderij om die aan te wenden in de melkveehouderij?

 

“Nee, dat is niet de richting waarin ik denk.”

 

Hogan heeft ook gezegd dat de toeslagrechten versneld kunnen worden uitbetaald. Gaat u dat ook doen?

 

“Ik moet nog goed kijken welke voorwaarden de Europese Commissie daaraan verbonden heeft. Ik heb er tot maandagavond bij de landbouwcommissaris op aangedrongen om het goed te regelen en de commissie heeft zeker een beweging gemaakt. Maar we moeten  verkennen en checken of het kan.”

Beheer
WP Admin