Home

Achtergrond 524 x bekeken

Enig herstel van prijzen op energiemarkt

Het was geen spannende week op de energiemarkt, meent Remco Wiemink van Nife Energieadvies.

Er was enig herstel van de prijzen. Men blijft met een schuin oog naar China kijken en houdt ook de olievoorraden van de Verenigde Staten nauwkeurig in de smiezen. Door de verkoop van auto's en het benzineverbruik aldaar, steeg de vraag naar olie en daalden de voorraden licht. Brent Oil doet $48,68 per vat van 159 liter.

Gas duurder

Het gas, dat altijd iets achter de olie aanloopt qua prijsontwikkeling, is iets duurder dan vorige week. Er waren enkele kortetermijnverstoringen, zoals een terminal die niet kon leveren en de wisselkoersen van de euro ten opzichte van de pond die een rol speelden. De gasvoorraden voor de winter blijven op dit moment nog achter ten opzichte van die in 2014. Ook het LNG-aanbod naar Europa blijkt lager uit te gaan vallen dan eerder werd verwacht. Ondanks deze verminderde beschikbaarheid blijft het totale gasaanbod gezond en de langetermijnprijs van gas stabiel. Handelsplatform TTF noteert voor 2016 19,16 cent per kuub, 2017 is 19,43 cent en 2018 19,52 cent per kuub. De dagprijs is 19,19 cent per kuub.

Redelijk vlakke elektriciteitsprijs

De elektriciteitsprijs is volgend op de de gasprijs en de kolenprijs en dus ook redelijk vlak. In absolute zin bevindt de termijnprijs van elektriciteit zich nog steeds op een laag niveau. Door veel wind en hoge waterniveaus in stuwmeren was de opbrengst uit duurzame bronnen hoog. Baseload 2016 handelt op € 37,85 MWh. Dieselolie doet € 88,20 euro, € 0,60 hoger dan vorige week.

Of registreer je om te kunnen reageren.