Home

Achtergrond 682 x bekeken

Dollar levert wat terrein in

Voor het eerst sinds een lange periode heeft de Amerikaanse dollar deze week weer eens wat terrein prijsgegeven ten opzichte van de valuta van landen die sterk afhankelijk zijn van grondstofexport, landen zoals Zuid-Afrika en Australië.

Er zijn meerdere redenen aan te voeren als oorzaak voor die plotselinge verzwakking van de Amerikaanse dollar. Er is op dit moment een wat positiever beeld op de Chinese aandelenbeurzen zichtbaar en daarnaast het feit dat op dit moment de kans op een Amerikaanse renteverhoging door de markt wat lager wordt ingeschat dan eind vorige maand.

China heeft geen belang bij valuta-oorlog

Dat positivisme over China werd deze week nog eens extra gestimuleerd door opmerkingen van de Chinese premier Li Keqiang. Volgens de premier heeft zijn land 'geen belang' bij een valuta-oorlog. 'De koers van de yuan zal gehandhaafd worden op een acceptabel niveau', aldus Li bij de aftrap van het World Economic Forum in de Chinese havenstad Dalian. Wat dat niveau zich bevindt zei hij er niet bij. Li Keqiang voegde daar aan toe dat de economische groei in China zich stabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.