Home

Achtergrond 1633 x bekeken

Chinese devaluatie raakt Fonterra en Danone

De Chinese devaluatie raakt de aandelenmarkten wereldwijd. Ironisch genoeg boekte het meest Chinese bedrijf op de Boerderij Index, WH Group, bijna als enige koerswinst op de dag dat de afwaardering van de yuan bekendgemaakt werd.

WH Group is beursgenoteerd in Hongkong maar heeft vrijwel al haar activiteiten in China. Belangrijke uitzondering is de Amerikaanse varkensvleesproducent Smithfield die het eerder opkocht, maar ook hier gaat het niet goed. Smithfield zag in het tweede kwartaal de winst 27 procent dalen op een 9 procent lagere omzet. Een goede verklaring voor de koers van WH Group is er niet. Mogelijk hopen investeerders dat met een goedkopere yuan het bedrijf meer kan exporteren of vindt men de enorme koersdaling die het bedrijf de laatste weken doormaakte toch wat te gortig.

Belangen van zuivelbedrijven

Zuivelbedrijven hebben grote belangen in China. Fonterra is voor China hofleverancier van zuivel. Ook werd deze week bekend dat Fonterra bij kredietbeoordelaar Standard & Poor's onder het vergrootglas wordt gelegd. Vóór de Chinese devaluatie won het aandeel juist terrein.

De koers steeg nadat het Nieuw-Zeelandse bedrijf bekendmaakte de melkprijs te verlagen en het aanbod op de Global Dairy Auction met 7 procent terug te brengen. Even eerder kondigde topman Theo Spierings een reorganisatie af die jaarlijks $60 miljoen moet opleveren.

Ook Danone geraakt

Ook concurrent Danone wordt door de Chinese actie geraakt. De Fransen exporteren veel zuivel naar China en hebben op de thuismarkt te maken met druk om de melkprijs te verhogen. Bij Danone bleef de koersdaling op weekbasis op ruim 5 procent steken, Unilever verloor bijna 8 procent.

Unilever lijdt aan zelfde kwaal

Het Brits-Nederlandse bedrijf lijdt aan dezelfde kwaal als Danone: het bedrijf realiseert meer dan de helft van haar omzet in opkomende economieën. In Brazilië en Rusland ging het al even niet zo goed, en nu wordt ook openlijk getwijfeld aan de economische gezondheid van China.

Of registreer je om te kunnen reageren.