AlgemeenAchtergrond

‘Kleine boer verdient ook normaal inkomen’

Guy Depraetere is als woordvoerder van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) bij de Belgische acties aanwezig.

Waarom heeft u besloten tot acties? Zou het niet meer opleveren als u elkaar had opgezocht om te praten, wat wij in Nederland het poldermodel noemen?

“Wij hebben ook de Fransen nodig gehad om de zaak in actie te krijgen. Het sijpelt door naar andere landen.”

LTO-voorzitter Albert Jan Maat zegt dat de Franse boeren hun zaakjes zelf niet voor elkaar hebben, dat het een brevet van onvermogen is dat ze van de consument eisen dat die alleen Franse producten eet. Hoe ziet u dat?

“Dat zie ik anders. Wij zien er een probleem in dat de boer grootschalig dient te produceren, waardoor een continue overproductie ontstaat en lage prijzen ontstaan. Waarom kunnen kleine boeren niet ook een normaal inkomen verdienen? Is dat de keuze van Europa?”

Verwacht u in Nederland ook acties?

“Daar heb ik geen inzicht in, maar een aantal boerenorganisaties is wel zeer alert.”

Zijn het vooral de melkveehouders die actievoeren of doen andere boeren ook mee?

“Het zijn vooral de vleesveehouders, de varkensboeren en de melkveehouders.”

Wat voor acties kunnen we in België verwachten? Gaat het ook zo hard worden als in Frankrijk?

“Het is de bedoeling om in heel het Vlaamse land acties te voeren, door de op- en afritten van de snelwegen gedeeltelijk te blokkeren. Er zijn op negen plaatsen acties gevoerd, op alle tijdstippen. Tot nu toe loopt het ordentelijk, de acties zijn geslaagd. In Wallonië worden ook acties gevoerd, zij zetten in de vooravond en ochtend afritten af, en eventueel ook de opritten.”

U zegt dat het niet de bedoeling is om de snelweg te blokkeren of om vrachtwagens leeg te halen, maar op social media verschijnen beelden van zo’n dertig trekkers die de E40 blokkeren en je ziet ook dat een vrachtwagen wordt leeggehaald.

“Daar is mij niets van bekend en dat was niet de bedoeling.”

Beheer
WP Admin