Home

Achtergrond 1501 x bekeken

Dieselprijs flink gedaald, stroomprijs ook in de min

De dieselprijs is flink lager dan vorige week, namelijk 92,8 cent per liter. Vorige week kostte een liter 96,21 cent.

Dat blijkt uit gegevens van het inkoopcollectief Farmers4all.

Olieprijs is gedaald naar $ 57 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Dinsdag noteerde handelsplatform Behr een prijs van $ 55,8 per vat. Sinds 1 april is zo'n lage olieprijs niet meer voorgekomen. De daling van deze week volgt na de bekendmaking van de meest recente Amerikaanse voorraadcijfers. Behalve dat de Amerikaanse voorraadcijfers hoger waren dan gedacht, is er ook de verwachting dat Amerika snel een akkoord bereikt met Iran. Uitkomst van de onderhandelingen kan zijn dat de exportsancties worden opgeheven en Iran weer volop olie op de markt kan brengen. De olievelden in Iran kunnen een productieniveau aan van 3,4 tot 3,6 miljoen vaten per dag.

Minder vraag China

Behalve dat er niet minder olie op de markt komt maar eerder meer, valt de vraag uit China opnieuw tegen. Dat zegt Remco Wiegmink, marktanalist van Nife Energieadvies.

De contractprijzen voor gas 2016 is 20,711 cent per MWh. Contractprijs 2017 is 21 cent per MWh. Dit zijn prijzen vergelijkbaar aan de prijzen die handelsplatform TTF de afgelopen twee weken noteerde.

De elektriciteitsprijs voor 2016 is €48,09 per MWh. Contractprijs 2017 is €47,61 per MWh. Dat is een lichte daling (gemiddeld 50 cent) van de lange termijnprijzen ten opzichte van vorige week. Dit komt omdat de vraag naar stroom weer iets minder is nu de ergste hitte achter de rug lijkt. Tijdens de hittegolf van vorige week is ongeveer 10 procent meer elektriciteit gebruikt dan normaal. Deze extra vraag is inmiddels weer weggeëbd.

Akkoord gesloten

Duitsland heeft een akkoord gesloten met stroomproducenten, waardoor verouderde en vervuilende bruinkoolcentrales gesloten worden in 2017. In ruil daarvoor ziet de Duitse regering af van een extra heffing op CO2. 
Spannend is het rond de toekomst van de energiebedrijven. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil dat energiebedrijven zich opsplitsen in een energieleverancier en een netwerkbeheerder. Vorige week bepaalde de Hoge Raad dat de minister ondernemingen daartoe mag verplichten. Eneco zegt dat het door splitsing zijn financiële slagkracht kwijtraakt en daardoor niet meer kan investeren in grootschalige opwekking van duurzame energie.

Of registreer je om te kunnen reageren.