AlgemeenAchtergrond

Déjà vu voor Franse boeren met noodplan

Dat de Franse boeren doorgaan met hun acties bewijst al dat het door president François Hollande aangekondigde noodplan voor de veehouders voor het grootste deel oude wijn in nieuwe zakken is.

”De regering doet aan het recyclen van maatregelen die in het verleden allemaal al een keer zijn aangekondigd,” roept voorzitter Xavier Beulin van de machtige boerenkoepel FNSEA niet voor niets.

€600 miljoen geen steun maar lening

Minister van landbouw Stéphane Le Foll mocht dan trots aankondigen ‘dat we €600 miljoen uittrekken om de crisis in de veehouderij te verlichten’, het overgrote deel daarvan is geen steun, maar leningen of uitstel van betaling. Zo gaat het bij €500 miljoen van die €600 miljoen om zachte leningen die de nationale investeringsbank BPI France mag verstrekken aan boeren.

”Maar veel boeren zijn nu nog bezig met het terugbetalen van net zulke leningen die we uit een vorig noodplan van 2010 hebben gekregen,” klaagt Beulin terecht. Verder is een flink bedrag voor uitstel van belastingen en sociale lasten die uiteindelijk eveneens toch betaald moeten worden.

Weinig ‘hard’ geld voor boeren

In feite is van die hele €600 miljoen maar enkele tientallen miljoenen hárd geld, met name om de krakkemikkige exportpromotie te verbeteren of om een reclamecampagne te voeren voor vlees uit eigen land.

[([002_rb-image-2661522.jpeg]:inzetgroot)]

 

Herstructurering slachterijen en meer controle op vlees

Bij de rest van het steunpakket gaat het om ‘maatregelen’ die de boeren al zo vaak hebben gehoord. Er komt steun voor de broodnodige herstructurering van de ernstig verouderde slachthuizen en andere verwerkende bedrijven. Er komt een belastingverlichting om de toepassing van methanisering als extra inkomenbron voor de boeren te stimuleren.

De fraudedienst gaat beter controleren of er niet gesjoemeld wordt met het kwaliteitsmerkje voor Frans vlees. Overheidskantines moeten meer product in eigen land inkopen, enzovoorts.

[([003_rb-image-2661523.jpeg]:inzetgroot)]

 

Geen verlaging belasting voor Franse boer

Maar al die zogenaamde maatregelen lossen de crisis in de veehouderij niet op. De Franse regering verlaagt niet de belastingen en de sociale lasten die het leven voor bedrijven in dat land duurder maken dan de concurrentie uit Duitsland, Spanje of andere EU-landen.

Kleinschaligheid probleem voor veehouder

De regering kan ook weinig doen aan de kleinschaligheid die de Franse veehouder parten speelt. Integendeel, een boer die op een megafarm bij Abbeville 800 koeien houdt, wordt teruggefloten omdat de door de overheid verleende vergunning maar tot 500 gaat.

Subsidiëren van een drastische herstructurering van de hele sector zou ook al gauw op problemen met Brussel stuiten, realiseren ze zich in Parijs maar al te goed.

[([004_rb-image-2661525.jpeg]:inzetgroot)]

 

Overheid kan niets doen aan prijs supermarkt

En wat de overheid vooral niet kan doen, is de prijs bepalen die de grote supermarkten voor vlees en vleesproducten willen rekenen. Ook die Franse winkelbedrijven zijn in een hevige prijzenslag gewikkeld waarin kiloknallers een belangrijke rol spelen.

Juist dat is waar de boeren vooral over vallen, niet voor niets zijn de laatste dagen naast de doorgaande wegen ook de supermarkten weer het doelwit. Maar de winkelprijzen laten bepalen door de overheid gaat zelfs in het dirigistische Frankrijk te ver.

Lees ook: Landbouwcrisis vooral gevoeld in Frankrijk

Beheer
WP Admin