Home

Achtergrond 1409 x bekeken

Voedselprijzen naar laagste niveau 2009

De FAO-voedselprijsindex staat op het laagste niveau sinds september 2009. In mei was op twee fronten sprake van een opleving: suiker en plantaardige oliën.

Over de hele linie zijn voedselprijzen de afgelopen twaalf maanden gedaald. Graan geeft traditioneel richting. Het is een spilgewas met invloed op andere markten zoals vlees en zuivel. De graanprijs is op jaarbasis 22,3 procent gedaald. Plantaardige oliën blijven met 21 procent niet ver achter terwijl de vleesprijs 'maar' 12 procent daalde, mede door een beperkt aanbod van runderen voor de slacht in de VS en diverse dierziekten die het aanbod van varkens en kippen beperkten.

Zuivel en suiker zijn negatieve uitschieters met minnen van 30 en 27 procent. De zuivelprijsindex staat zelfs 40 procent onder de top van vorig jaar die in februari werd neergezet. Zuivel noteert nu op de wereldmarkt de laagste prijs sinds oktober 2009. Suiker en plantaardige oliën waren in mei de enige categorieën waarvoor een prijsstijging is opgetekend.

Voor suiker lijkt het effect tijdelijk. Het 'crushing'-seizoen is in het midden en zuiden van Brazilië vertraagd. Dat komt deels omdat boeren vanwege lage prijzen rietsuiker vasthouden. Het overschot is echter groot en de voorraden puilen uit, waardoor de situatie niet lang kan aanhouden. Bij plantaardige oliën geldt dat China als grootgebruiker weer aan de markt is voor soja.

El Niño kan bovendien de oogst van palmolie drukken in landen als Maleisië en Indonesië. De invloed van het weerfenomeen blijft echter speculatief.

Of registreer je om te kunnen reageren.