Home

Achtergrond 4329 x bekeken laatste update:22 jun 2015

Als je trekker maar rood is

Pieter Kool heeft van vroeger een tik meegekregen voor rode trekkers. Het merk maakt niet eens zoveel uit. Als de kleur maar goed is.

"Mijn vader reed na Porsche een Diesel, vroeger Renault en mijn broer doet dat nog steeds. Hij is bij het merk blijven hangen, ik ga vooral voor de kleur van vroeger. Vandaar dat ik deze Farmall D217 niet kon laten staan toen ik hem jaren geleden te koop zag staan. De toenmalige eigenaar had de motor grondig aangepakt maar het plaatwerk spuiten en afmonteren moest nog gebeuren. Dat heb ik gedaan."

Jong geleerd ...

"Ik rijd geregeld mee in optochten van de '16 km club' en met 'De Grebbetrekkers'. Vaak zijn we met 150 tot 170 trekkers. Zo geweldig! De trekker is vrij origineel en doet me sterk denken aan de trekkers waarop we reden toen ik klein was. Ik denk dat ik vanaf mijn achtste al kleine stukjes reed naast mijn vader. Later reed ik alleen. En reden we niet bij ons op een trekker, dan toch wel bij mijn beste vriend thuis bij hun loonbedrijf."

"Ik voelde me goed vertrouwd met de trekkers en werd op mijn twaalfde al door verschillende buurboeren gevraagd mee te helpen met hooien. We probeerden altijd wel ergens op een trekker te klimmen. Voor het te jong rijden op straat heb ik dan ook een aardig aantal bekeuringen gekregen."

'Ik reed dwars door de schuurdeur'

"Als je op die leeftijd wordt gevraagd mee te helpen dan wordt je misschien wel iets te zelfverzekerd. Uiteindelijk was het besturen soms iets te zwaar of ging het te snel voor me. Ook kon ik nét niet goed genoeg bij de pedalen. Kort gezegd: op ons eigen erf kreeg ik de bocht niet op tijd voor elkaar en reed een keer dwars door de schuurdeur. Ik ben er af gesprongen en weggerend. Toen mijn vader kort daarna een verlaten, draaiende trekker door zijn deur geparkeerd zag staan, had hij de schuldige natuurlijk zo gevonden. Er zat ook nog een karretje achter, ik weet het nog precies."

Farmall D217

Of registreer je om te kunnen reageren.