height:550px AlgemeenAchtergrond

Groei melkveehouderij liep in 2014 al vast

De melkveehouderij ging in 2014 al over het eigen fosfaatplafond. Het landelijke plafond is nog net niet bereikt. Verdere groei wordt lastig en zal afhangen van de manier waarop de productie begrenst wordt.

Als de melkveehouderij nog verder wil groeien is naast een betere fosfaatefficiency ook fosfaatruimte nodig uit andere sectoren. De cijfers over fosfaatproductie in 2014 laten bijna geen andere conclusie toe. Zeker niet als wordt gerekend met verdere groei van de melkveestapel in 2015.

Dierrechten in verschiet

Vorige week kwam het CBS met cijfers naar buiten over de fosfaatproductie in 2014. Met 172,3 miljoen kilo fosfaat nog net onder het met Brussel afgesproken plafond van 172,9 miljoen kilo. Dat plafond is gebaseerd op de fosfaatproductie in 2002. Als dat plafond word overschreden komt Staatssecretaris Dijksma met maatregelen. Dan moet in ieder geval worden gedacht aan dierrechten voor de grootste sector die nu niet meer is gereguleerd, de melkveehouderij. Dat zou een streep betekenen door de initiatieven vanuit de melkveehouderij om invoering van dierrechten te voorkomen.

Fosfaatproductie kippen en varkens was hoog

Het huidige mestbeleid, met een belangrijke rol voor mestverwerking, is deels het gevolg van de grote fosfaatproductie door varkens en kippen in de jaren 2008-2010. De fosfaatproductie van de Nederlandse veestapel kwam in 2010 uit op 179 miljoen kilo. De varkensstapel produceerde toen bijna 46 miljoen kilo, de pluimveestapel was goed voor 29 miljoen kilo. Dat is respectievelijk 15 en 6 procent boven de productie van deze sectoren in 2002. Er dreigden problemen met de Europese Commissie vanwege overschrijding van het landelijk plafond.

Beheer
WP Admin