Home

Achtergrond 3039 x bekeken 4 reacties

Diefstalpreventie van groot belang

Harde cijfers ontbreken, maar de deskundigen zijn het eens: de criminaliteit op het platteland neemt toe. Steeds meer ondernemers krijgen ermee te maken.

Harde cijfers zijn er niet. Geen enkele instantie houdt precies bij hoeveel boeren en tuinders te maken krijgen met criminele activiteiten op hun bedrijf. Maar wie zijn oor te luister legt bij politie en bijvoorbeeld het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) hoort steeds hetzelfde verhaal: de criminaliteit op het platteland neemt toe, steeds meer agrariërs krijgen er mee te maken. Wie met slachtoffers spreekt, hoort algauw dat de impact van een inbraak groot is, nog los van de financiële schade.

Aantal gedupeerden groot

Wie een enquête houdt onder boeren en tuinders over ervaringen met criminele activiteiten – LTO Ledenvoordeel deed dat afgelopen voorjaar – weet van te voren dat de respons van gedupeerden relatief hoog zal zijn. Maar dan nog zijn de uitslagen schokkend. De enquête is bijna 750 keer ingevuld.

 • 32 procent van de respondenten zegt op het eigen bedrijf geconfronteerd te zijn met inbraak.
 • 65 procent heeft te maken gehad met ongewenst bezoek.
 • 21 procent geeft aan dat er wel eens diesel gestolen is.

Beveiligingsplatform LTO

LTO Nederland heeft inmiddels een eigen beveiligingsplatform opgericht. De resultaten van de enquête waren daartoe mede de aanleiding. Via het platform kunnen leden en niet-leden een gratis quickscan door het CCV laten uitvoeren. Op de aanschaf van een aantal geselecteerde beveiligingsproducten geeft het ministerie van Veiligheid en Justitie 50 procent subsidie. Voor LTO-leden geldt dan nog een extra ledenkorting.

Lees in Boerderij 35 meer over diefstalpreventie.

Laatste reacties

 • J@gertje

  De beste preventie is de douane weer aan de grens te zetten.

 • husky

  Bedrijven moeten een vesting ervan maken wat heel veel kost,
  en de crimineel mag vrij rond lopen of ff kort zitten en weer op dezelfde voet verder

 • Tinus B

  Het is de ondernemer zijn schuld dus dat er gestolen wordt, en als er dan iemand betrapt wordt dan is de straf veel te laag. Misschien moeten we net als in de Islam staten weer handen afhakken en dergelijke.

 • W Geverink

  Het zou al een goed begin zijn als bij jullie diefstal strafbaar zou worden en niet in het ergste geval een uurtje in de cop shop onder het genot van een kopje koffie en dan weer de straat op sturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.