height:550px AlgemeenAchtergrond

Boeren ontvangen minder subsidie

De Europese subsidies voor de landbouw gaan over grote bedragen. Toch krijgen Nederlandse boeren ieder jaar minder steun. Bovendien is die steun een omstreden onderwerp.

De Nederlandse agrarische sector kreeg in 2014 € 951 miljoen aan landbouwsubsidies uitgekeerd. Hoewel dit al € 17 miljoen minder is dan in 2013, blijven landbouwsubsidies altijd een omstreden onderwerp. Recent nog opperde minister van Binnenlandse Zaken 
Ronald Plasterk om landbouwbudget in te zetten voor het verbeteren van grote steden. Tweede Kamerleden vroegen opheldering bij staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma. Zij stelde hen vooralsnog gerust: voor de periode tot 2020 is het budget veilig voor landbouwdoeleinden.

Verantwoording

Toch vraagt het forse bedrag aan landbouwsubsidies wel een degelijke uitleg, met name bij de stedelijke bevolking. “De bakker krijgt toch ook geen subsidie omdat hij bakker is?”, is een veel gehoorde vraag. Het ministerie maakt mede vanwege deze vragen de vergelijking van de kosten van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) met andere sectoren.

Zo zijn de jaarlijkse uitgaven op rijksniveau aan kinderopvang € 2,4 miljard, kost de nationale politie € 5,2 miljard en kost de studiefinanciering € 4,2 miljard. Dat zijn veelvouden van de bijna € 1 miljard voor het landbouwbeleid. Hiervan wordt € 837,1 miljoen uitgegeven aan voedzaam en veilig voedsel en een stabiele voedselproductie. € 7,7 miljoen wordt uitgegeven aan het verduurzamen van de landbouw door verbetering van milieu, klimaat en dierenwelzijn. € 28,6 miljoen van het budget is gereserveerd voor behoud van een divers landschap en natuur.

Beheer
WP Admin