AlgemeenAchtergrond

Boer wordt ‘gecriminaliseerd’

Sinds dit jaar is maar weinig nodig om als boer een strafblad te krijgen. Regels die de agrosector zichzelf ooit heeft opgelegd, kunnen bij een kleine overtreding een strafblad opleveren. Minister Kamp moet dit oplossen, vindt CDA-landbouwwoordvoerder Jaco Geurts.

Zoals de wetgeving nu is opgezet begaat een boer die de regels niet naleeft een overtreding. Dat is een gevolg van het opheffen van de productschappen op 1 januari dit jaar. Het reguliere justitiële circuit kan de boer op een overtreding aanspreken op basis van de Wet dieren of de Plantenziektewet. In tegenstelling tot een bestuurlijke boete kan een overtreding van honderd euro of meer al leiden tot een strafblad. De negatieve gevolgen die dat heeft, staan in het algemeen op geen enkele manier in verhouding tot de begane overtreding.

Jaco Geurts heeft zich altijd tegen het opheffen van de productschappen verzet. Ieder negatief gevolg van de opheffing moet worden voorkomen, vindt het Tweede Kamerlid voor het CDA.

Beweeg over de rode cirkels voor meer informatie. Illustratie: Herman Roozen

Klopt het dat boeren al snel een strafblad kunnen krijgen sinds het opheffen van de productschappen?

“Ja, ik heb destijds bij de discussie over de opheffing van de productschappen al gewaarschuwd voor de problemen die daardoor zouden ontstaan. Het CDA heeft niet voor niets tegen het opheffen gestemd. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft bij hoog en laag beweerd dat er geen zaken zouden gebeuren die bij de productschappen ook niet zouden gebeuren. Alles zou een-op-een worden overgenomen. Nu is duidelijk dat er geen bestuursrecht mogelijk is, maar dat je als boer meteen in het strafrecht komt.”

Wat moet er gebeuren?

“Minister Kamp moet dit oplossen, en snel. Bij de eerste gelegenheid die ik in de Kamer heb, zal ik hem dit laten inzien.”

Was dit strafrechtelijke probleem bij u bekend?

“We hebben tijdens de discussie over de opheffing van de schappen een lijst met probleempunten ingebracht. De punten zouden voor 31 december 2014 opgelost zijn. Dit probleem is dus niet opgelost, dat moet Kamp nu alsnog snel doen.”

Wetswijzigingen kosten vele maanden. Tot die tijd blijft de huidige wetgeving gelden.

“Waar een wil is, is een wet. Kamp kan gebruikmaken van zijn ministeriële bevoegdheden. Hij kan beslissen bepaalde zaken even niet toe te passen. De zaak is urgent, ik heb een debat met Kamp aangevraagd dat deze week op de regeling van werkzaamheden komt. Ik verwacht een meerderheid te krijgen om dit probleem snel uit de wereld te helpen.”

U was altijd kritisch over het afschaffen van de productschappen. Voorziet u nog meer problemen?

“Ik maak me ook zorgen rondom heffingen, die kan ik misschien ook in het debat kwijt. Maar het strafrechtelijke probleem is het meest spoedeisend. Het kan niet zo zijn dat je voor een feit waarvoor de sector zelf een regeling heeft getroffen die uitgaat boven Nederlandse en Europese wetgeving, een strafblad krijgt.”

Lees het hele artikel in Boerderij 34 van 19 mei.

Beheer
WP Admin