Home

Achtergrond 1170 x bekeken

Trekkerfabrikanten in de lift

De zorgen over Griekenland en de stijgende olieprijs lijken de aandelenkoersen wat minder parten te spelen dan een week eerder.

De waarde van de euro zakte niet verder waardoor Europese aandelen wat aan interesse inboeten. Opvallend is dat de machinebouwers op de Boerderij Index alle drie de koersen op weekbasis zagen toenemen, Case New Holland zelfs met 10 procent. Deels is dit aan beleggingsgoeroe Warren Buffett te danken.

De aandelen van Case New Holland, John Deere en Fendt-eigenaar Agco daalden in het afgelopen jaar sterk. De oorzaak lag in de scherp gedaalde prijzen van graan en oliezaden. Boereninkomens kwamen onder druk te staan en daarmee nam de investeringsbereidheid af. Nu 2015 goed en wel op gang komt, vragen beleggers zich af of de aandelen niet te diep zijn weggezakt.
Case New Holland is sinds haar top van april 2014 bijna een derde minder waard geworden op de beurs. Het aandeel bewoog tussen midden september en deze week steeds tussen $7,36 en $8,30. Daarmee stabiliseerde de koers maar de handelsvolumes bleven laag. Woensdag sloot het aandeel af op een koers van $8,55 en in de markt wordt gespeculeerd over een doorbraak.
Trekkerfabrikanten krijgen op de beurs tevens ondersteuning van meesterbelegger Warren Buffett. Buffett's onderneming Berkshire Hathaway had in het tweede kwartaal van 2014 3,9 miljoen aandelen John Deere. Inmiddels is dit aantal opgelopen tot 17,1 miljoen, oftewel 5 procent van het totaal. De aandelen zijn zo'n $1,5 miljard waard. John Deere presenteert vrijdag cijfers.
Elders leverde Bunge fors in. Het aandeel daalde zo'n 9 procent nadat de onderneming tegenvallende kwartaalfcijfers presenteerden. Het bedrijf moest in China $30 miljoen afschrijven op haar soja-activiteiten en worstelt met een moeilijke suikermarkt in Brazilië. In Brazilië wordt veel suikerriet gebruikt voor de vervaardiging van bio-ethanol. Het product is echter minder aantrekkelijk geworden omdat de Braziliaanse staat de benzineprijs actief drukt.
Het agriconcern had tevens flink last van een scherpe koersdaling van een serie munteenheden en dan vooral de Oekraïense hryvnia, de Russische roebel en de Mexicaanse peso. Omzet en winst gerealiseerd in deze landen valt opeens in dollars een stuk lager uit. Het Amerikaanse bedrijf realiseerde in het afgelopen kwartaal een winst van $1,20 per aandeel, tegen $1,35 een jaar eerder.
Het aandeel Bunge bewoog in New York de afgelopen 52 weken tussen $72,32 en $93,17. Woensdag sloot het aandeel de dag af op een koers van $82,89. Andere aandelen die op weekbasis terrein inleverden waren vooral consumentenconcerns als Kellog, Unilever en PepsiCo. Voor hen speelt met name het gebrek aan groei in de Eurozone een belangrijke rol.

Of registreer je om te kunnen reageren.