Home

Achtergrond 1530 x bekeken

ECB verhoogt druk op rentes

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de druk op rentes. De beleidsrente blijft gehandhaafd op 0,05%, maar banken die geld stallen bij de ECB moeten voortaan 0,3% betalen, tegen 0,2% eerder.

Daarnaast verlengt de ECB een opkoopprogramma voor obligaties met 6 maanden en zal vanuit Frankfurt voortaan ook obligaties van lokale overheden worden gekocht.

Euro officieel stabiel, koers op vrije markt stijgt

Er wordt dus meer geld in de markt gepompt. Toch reageren markten weinig enthousiast. De euro sloot donderdag officieel af op $1,06, hetzelfde niveau als een dag eerder, maar op de vrije markt liep de koers nog verder op richting $1,08. Een stijgende koers van de euro betekent dat het voor importeurs wat duurder wordt producten uit de eurozone te kopen.

Euribor zal verder dalen

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden sloot woensdag af op -0,118% en zal vermoedelijk verder dalen. De vraag is of banken de hogere kosten voor het stallen van geld bij de ECB terug laten komen in hogere opslagen op de rentes die bedrijven betalen, waardoor het effect van een lagere Euribor teniet wordt gedaan.

Bekijk het verloop van het Euribor-rentetarief via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.