Home

Achtergrond 1555 x bekeken

CDA bezorgd over plattelandsontwikkelingsprogramma

De CDA-fractie in de Tweede Kamer is bezorgd over de trage uitvoering van het derde plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3).

Het programma loopt van 2014 tot en met 2020 en moet onder meer boeren en tuinders helpen innoveren. Volgens het CDA is een jaar nadat POP3 in ging nog nauwelijks subsidie naar het boerenerf gebracht.

Versterking van het platteland

Het CDA brengt POP3 ter sprake in een schriftelijk overleg voorafgaand aan de Europese landbouwraad die op 16 en 17 november zal plaatsvinden. POP3 is een Europees subsidieprogramma dat is gericht op de versterking van het platteland. Landen dienen hun beoogde invulling van POP3 in. Het Nederlandse programma is goedgekeurd door de Europese Commissie.

Goede subsidieregelingen in provincie belangrijk

Tweede Kamerlid Jaco Geurts volgt het landbouwdossier namens het CDA en vraagt staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) of het klopt dat voor maar twee provincies voor een deel van het programma een verordening is vastgesteld. Het is volgens Geurts van groot belang dat er goede subsidieregelingen komen in de provincie.

Weinig vooruitgang bij vereenvoudigen GLB

Geurts stelt vast dat vooralsnog weinig vooruitgang is geboekt bij het vereenvoudigen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Hij vraagt de staatssecretaris naar zijn visie op vereenvoudiging en hoe hij deze eventueel wil bereiken. Geurts en zijn fractie willen onder meer dat de inrichting van ecologische aandachtsgebieden wordt vereenvoudigd.

Het CDA vraagt Van Dam ten slotte of hij bereid is zich in te spannen voor afspraken dat Amerikaanse vleesimporten moeten voldoen aan dezelfde normen als vleesproducten die geproduceerd zijn binnen de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.