AlgemeenAchtergrond

TTIP verdeelt politiek en landbouw

De maatschappelijke weerstand tegen TTIP, neemt toe in zowel de politiek als de landbouw. Het voorgenomen vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS verdeelt de Nederlandse land- en tuinbouw en de Tweede Kamer.

De Nederlandse landbouw is verdeeld over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. Het verdrag, TTIP genoemd, kan vergaande gevolgen kan hebben.

Er wordt gesproken over verlaging van importheffingen, grotere importquota, het deels accepteren van elkaars fytosanitaire en sanitaire standaarden en samenwerking van reguleringsinstanties in de toekomst. Het doel, veilig voedsel bijvoorbeeld, moet belangrijker worden dan het middel.

Nederlandse landbouw exportgericht

Voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat is voorstander van de onderhandelingen. De Nederlandse landbouw is immers concurrerend en exportgericht. Maar de LTO-vakgroepen Varkenshouderij en Pluimveehouderij kozen deze week de kant van de tegenstanders.

Vakgroep-voorzitters Eric Douma en Eric Hubers stonden keurig onderaan een anti-TTIP brief waar ook de agrarische vakbonden NVV, DDB, NMV en NAV zich achter schaarden. De scheidslijn loopt binnen LTO precies tussen de sectoren die baat hebben bij een verdrag en zij die er mogelijk pijn van ondervinden. Het landbouweconomisch instituut LEI concludeerde eerder dat TTIP vooral nadelig uitpakt voor de Europese vleessector en positief kan uitpakken voor de zuivelsector en de tuinbouw. De rundvlees-, varkensvlees- en pluimveeketens in de EU leggen het qua kostprijs vaak af tegen de Amerikaanse concurrentie.

Geld steken in toegevoegde waarde

De vraag is of dat (alleen) komt door hogere Europese eisen en of TTIP straks zal leiden tot oneerlijke concurrentie. Moeten de Amerikanen straks voldoen aan dezelfde eisen? Een tweede vraag die intern wel wordt gesteld: is het erg als de VS een lagere kostprijs heeft en de bulkmarkt overnemen? Met andere woorden: moeten ‘we’ sowieso niet ons geld in de toekomst verdienen met toegevoegde waarde?

Zaterdag actie tegen TTIP in Amsterdam

De maatschappelijke tegenstand lijkt te groeien. Deze week werden 110.000 handtekeningen tegen TTIP aangeboden aan minister Lilianne Ploumen van Handel en Ontwikkelingszaken. Zaterdag vindt in Amsterdam een anti-TTIP-manifestatie plaats waar ruim 11.000 mensen zich voor hebben aangemeld via Facebook. De politiek hield zich altijd verre van vrijhandelsdebatten, maar is ook toenemend verdeeld.

Verdrag zelf nog niet af

In Den Haag zijn SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren mordicus tegen het verdrag. De PvdA is kritisch en de VVD en D66 verklaard voorstander. De pijnpunten zijn de mogelijke verlaging van sanitaire en fytosanitaire standaarden en speciale investeerdersbescherming. De scherpe verdeeldheid in de politiek en boerenorganisaties is opvallend, aangezien het verdrag zelf nog niet af is.

Beheer
WP Admin