Home

Achtergrond 758 x bekeken 1 reactie

Schippers wil Hy-Care niet ontmoedigen

Den Haag – Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lijkt niet van plan de ontwikkeling het Hy-care stalconcept voor de varkenshouderij binnen het antibioticabeleid in de zeugen- en varkenshouderij te ontmoedigen.

Het ontwikkelen van nieuwe houderijconcepten is de verantwoordelijkheid van de sector, waarbij men zich moet houden aan geldende regels voor dierenwelzijn, diergezondheid, antibiotica en milieu, stelt VVD-politica Edith Schippers.

Thieme hekelt systeem

Schippers schrijft dit in antwoord op Kamervragen van Marianne Thieme, Tweede Kamerlid namens de Partij voor de Dieren. Thieme vindt dat het Hy-Care-concept een volgende stap is in een volgens haar ongewenste industrialisatie van de veehouderij. Het idee achter Hy-Care is dat een veehouder niet meer in een hok met jonge biggen hoeft te komen.

Rail- en liftsysteem

Hiervoor heeft het bedrijf een systeem ontwikkeld waardoor het hok inclusief zeug en jonge biggen automatisch naar de verzorger toekomt via een rail- en liftsysteem, zoals dat ook gebruikt wordt bij voorraadbeheer. De ontwikkelaar, MS Schippers, vroeg Schippers eerder een proefstal te komen openen vanwege het veel lagere antibioticagebruik dat binnen het systeem nodig zou zijn. De bewindsvrouw ging niet op de uitnodiging in.

'Maatschappelijke acceptatie belangrijk'

Thieme vraagt Schippers hoe ze steun aan een stalconcept verantwoordt, "waarbij varkens op mechanische en onnatuurlijke wijze gehouden worden, terwijl in de beantwoording van eerdere vragen gesteld wordt dat deze stal verdere industrialisatie tot gevolg kan hebben?" Schippers antwoordt alleen dat technologische ontwikkeling maatschappelijk en ethisch geaccepteerd is, "voor de sector een belangrijk aandachtspunt moeten zijn bij verdere verduurzaming."

Eén reactie

  • John*

    volgens mij ziet thieme niet in dat haar gedrag en ideologie de oorzaak is van zulke innovaties en verdere industrialisaties van de varkenshouderij

Of registreer je om te kunnen reageren.