Home

Achtergrond 1462 x bekeken

Koers K+S keldert na intrekking overnamebod

De koers van het Duitse kaliconcern K+S kreeg deze week een forse klap. Het aandeel kelderde maandag met bijna 25 procent van €31 naar €32,35.

Aanleiding was het definitief intrekken van het overnamebod van €41 per aandeel van het Canadese kunstmestconcern Potash Corporation of Saskatchewan. PotashCorp bracht eind mei een onderhands bod uit op de Duitse kaliproducent. Dat kwam neer op een overnamesom van €7,85 miljard. In juli wees het bestuur van K+S het bod al af, kort daarvoor noteerde het aandeel nog €38,77.

K+S houdt vast aan zout en kali

In een verklaring sprak Norbert Steiner, topman van K+S, vertrouwen uit in de toekomst. Het bedrijf blijft vasthouden aan de twee pijlers onder het bedrijf: kali en zout. Een belangrijk aandeel daarin heeft het Legacy-project, een kalimijn in Canada, die in de zomer van 2016 in gebruik wordt genomen. Het project in de thuismarkt van PotashCorp was voor het bedrijf een belangrijke aanleiding om K+S over te willen nemen.

K+S verwacht ondanks de moeilijke kalimarkt dit jaar een duidelijke stijging van de omzet en winst. Dankzij een winst van 3,74 procent eind vorige week en een klein herstel dinsdag na de instorting van de koers op maandag bleef het verlies over de hele week gerekend nog 'beperkt' tot bijna 21 procent.

WH Group grootste stijger

De grootste stijging noteerde afgelopen week WH Group. Het aandeel van het Chinese voedings- en slachtconcern profiteerde van een goede beursdag afgelopen woensdag op de beurs in Hongkong. Het aandeel steeg iets harder dan de index en kwam uit op 4,32 Hong Kong dollar. Een direct aanwijsbare oorzaak voor de stijging is er niet. Wel werd deze week bekendgemaakt dat het onderdeel Smithfield, de grootste varkensslachter ter wereld, op 28 oktober resultaten publiceert.

'Mondelez verkoopt kaasdivisie'

Over het voedingsconcern Mondelez circuleerden afgelopen week geruchten dat het mogelijk de Europese kaas- en retailactiviteiten gaat verkopen. Dat zou gaan om een bedrag van $3 miljard. Volgens onbevestigde berichten worden Kraft Heinz of een investeringsgroep als kopers genoemd. Het aandeel noteerde in ieder geval een plus van bijna 6 procent.

Plus voor ADM en Bunge

De aandelen van graanhandelaren ADM en Bunge noteerden ook een plus, van respectievelijk 6,9 en 3,8 procent. Beleggers liepen mogelijk al vooruit op een forse winststijging voor Cargill in het kwartaal dat eindigde op 31 augustus. Zowel de koers van ADM als van Bunge zijn dit jaar fors gedaald, beide noteren nu rond 15 procent lager dan eind 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.