AlgemeenAchtergrond

Euro stimuleert export, maar stuwt veevoerprijs

Wisselkoersanalisten van de Nederlandse grootbanken denken zonder uitzondering dat de euro nog verder in waarde kan dalen. De daling van de euro pakt goed uit voor de export van Nederlandse agrarische producten naar landen buiten de eurozone, maar veevoer en brandstof worden relatief duurder.

Maandag werd met $1,19 de laagste koers aangetikt in 9 jaar tijd. De koers hield ook dinsdag stand. De Nederlandse grootbanken verwachten dat de koers verder zal dalen. ABN Amro en Rabobank denken dat de koers aan het einde van het jaar tot zo’n $1,15 gedaald zal zijn, terwijl ING $1,10 mogelijk acht. Voor 2016 wordt rekening gehouden met een koers van $1.

Een lagere waarde voor de euro is goed voor de export, waar de Nederlandse agribusiness toch voor een goed deel van afhankelijk is. De exportwaarde van agrarische producten kwam in 2013 uit op zo’n €79 miljard. Het grootste deel, meer 80 procent, blijft in de door de euro gedomineerde EU. Buiten de Eurozone zijn het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië maar ook onder meer de VS en China grote afnemers.

Import duurder

Een zwakkere euro heeft als nadeel dat buitenlandse importen relatief duurder worden. Agrarische grondstoffen als graan, palmpit en soja die door de veevoerindustrie worden geïmporteerd worden meestal in dollars afgerekend. Nederland is met name een grote importeur van soja. Circa 8,7 miljoen ton wordt jaarlijks naar Nederland verscheept.

Zo’n 2 miljoen ton daarvan wordt in Nederland verwerkt tot voer voor runderen, pluimvee en varkens. Pluimveehouders zijn voor hun kostprijs het meest afhankelijk van de veevoerprijs, gevolgd door varkenshouders. Door grote oogsten wereldwijd zijn de prijzen van graan en oliezaden de laatste maanden wel fors gedaald. Ook brandstof wordt door een zwakkere dollar duurder. Hier is de pijn ook niet zo groot. De prijs van een vat Noordzeeolie halveerde in de laatste zes maanden tot $54 per vat en kan volgens sommige analisten verder dalen richting $40.

Omlaag

De daling van de munt hangt samen met het feit dat de Amerikaanse economie goed draait en de beleidsrente door de Federal Reserve naar verwachting omlaag geschroefd zal worden. Hierdoor neemt het aantal dollars in omloop af. De tweede factor ligt in Frankfurt, waar de Europese Centrale Bank juist aan een programma voor ‘monetaire verruiming’ werkt, wat zoveel betekent als het aanzetten van de geldpers.

Dit weekend deed ook het gerucht de ronde dat Duitsland een vertrek van Griekenland geen groot probleem meer vindt. Met name het door een duidelijke economische koers ingegeven beleid van de centrale banken van de VS en de EU maken volgens de Nederlandse grootbanken dat een daling van de euro vrijwel onvermijdelijk is.

Hele economie profiteert

Een sterk lopende export is voor de Nederlandse economie als geheel bijzonder positief. Nederland is bij uitstek een handelsland en meer export vertaalt zich hier daardoor nog meer dan in veel andere EU-lidstaten in meer productie en dus banen. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de groeicijfers voor Nederland afgelopen maand daarom naar boven bijgesteld vanwege de goedkope euro en lage olieprijs.

Het CPB gaat er nu van uit dat de economie volgend jaar met 1,5 procent zal groeien, in plaats van de eerder geraamde 1,25 procent.

Beheer
WP Admin