Home

Achtergrond 1548 x bekeken

Euro en rente zakken verder

De euro blijft maar onder druk staan. De waarde van de 'eenheidsmunt' sloot woensdag af op een koers van $1,183, het laagste niveau sinds 9 december 2005. Donderdagmiddag noteerde de euro onder $1,18. In 2014 werd in maart nog een top aangetikt van $1,39. Een lagere waarde voor de euro is goed voor de export naar landen buiten de Eurozone.

Tegelijk maakt een lagere waarde van de euro de import van veevoergrondstoffen als mais en soja duurder, omdat deze doorgaans worden verrekend in dollars. Ook olie wordt relatief duurder. Voor zowel de agrarische grondstoffen als olie geldt echter dat de pijn verzacht wordt omdat prijzen voor deze producten de laatste maanden ook sterk zijn gedaald.

De koers is ten opzichte van het Britse pond nauwelijks gedaald. Het jaar 2014 werd afgesloten op 0,78 pond, ongeveer dezelfde koers als nu, en in maart werd een top van 0,83 pond genoteerd. De verwachting is ook dat deze koers niet veel zal bewegen in 2015. Heel anders is dat voor de Amerikaanse munt, die wereldwijd met afstand het meest gebruikt wordt in de handel.
ABN Amro denkt dat de waarde van de euro zal dalen tot $1,15 over twaalf maanden. Rabobank verwacht hetzelfde terwijl ING denkt dat zelfs $1,10 mogelijk is en in 2016 pariteit. De oorzaak van de verzwakking van de euro ligt in monetair beleid. In de VS draait de economie ogenschijnlijk goed en kan de rente omhoog gaan. Dat betekent dat investeringen vanuit opkomende economieën teruggaan naar de VS en dus de vraag naar dollars toeneemt.
Tegelijk overweegt de Europese Centrale Bank (ECB) schuldpapier te kopen om de inflatie en daarmee de economie in de Eurozone aan te zwengelen. De inflatie is gedaald tot waarden onder 0, wat betekent dat prijzen in feite gemiddeld dalen. Dat komt vooral door goedkopere olie, maar toch wordt gevreesd dat als het sentiment omslaat en prijzen over een brede linie gaan dalen, consumenten uitgaven en bedrijven investeringen gaan uitstellen.
De rente die de ECB rekent aan commerciële banken, ligt nog altijd op 0,05 procent en hier wordt door analisten geen wijziging verwacht. De Euribor-rente die vaak wordt gebruikt als referentie bij leningen is verder gedaald, van 0,078 procent eind 2014 tot 0,073 procent nu. Rabobank gaat uit van een koers van 0,06 procent over drie maanden en 0,03 over een halfjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.