Home

Achtergrond 1523 x bekeken 3 reacties

Bodem lijkt onder olieprijs te zijn weggeslagen

De prijs van een vat (159 liter) Noordzee-olie is donderdag onder de $50 (€42) gedoken, het laagste punt sinds mei 2009. Juni 2014 kostte een vat $115 (€97). Dinsdag bedroeg de slotkoers ruim $52 (€44). Een lagere olieprijs maakt diesel goedkoper. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van €0,896 per liter bij een afname van 2.500 tot 4.500 liter. Een jaar geleden kostte de diesel nog €1,10 per liter.

Tegenvallende economische groei in zowel China als India zorgt dat de olieprijs kan blijven dalen. Marktanalisten verwachten dat de olieprijs nog wel verder kan zakken. Bijna iedere dag - sinds juni 2014 - daalt de prijs van olie waardoor de prijs in vijf jaar niet meer zo laag is geweest. De bodem lijkt onder de olieprijs te zijn weggeslagen.

De OPEC liet deze week weten zelfs bij een daling van de olieprijzen naar $20 per vat de productie niet te verlagen. Dat heeft de Saoedische olieminister Ali Al-Naimi gezegd in een interview waaruit de Financial Times gisteren citeerde. Saoedi-Arabië is de grootste machtsfactor binnen het oliekartel. Een lagere olieprijs maakt groene alternatieven minder aantrekkelijk en drukt de prijs van diesel.

Al-Naimi sloot niet uit dat $100 per vat nooit meer zal worden gehaald.

Door een samenwerking tussen Nederland, Frankrijk en België daalt ook de elektriciteitsprijs, meldt Nuon. België kampt al geruime tijd met capaciteitsproblemen. Nederland en Frankrijk hebben toegezegd capaciteit te reserveren voor België. Deze maatregelen, in combinatie met de hoge temperaturen, zorgen voor minder spanning op de Belgische elektriciteitsmarkt. Dit vertaalt zich in dalende prijzen in zowel België als Nederland. Naar verwachting zakt de prijs nog verder. De contractprijs 2016 is €45,53 per MWh en 2017 €46,44 per MWh.

Ook de gasprijs daalde deze week opnieuw en zal nog verder zakken, verwachten marktanalisten. De nationaal netbeheerder GasTransportServices heeft zijn verwachtingen met betrekking tot de totale vraag naar gas naar beneden bijgesteld. De bijstelling geeft aan dat de nationaal netbeheer een correctie van de balans tussen vraag en aanbod voorziet gedurende 2015. Dit kan een dalend effect hebben op de prijs van gas. De contractprijs 2016 is 19,571 eurocent per MWh en 2017 19,767 eurocent per MWh.

Laatste reacties

 • bertes

  graan prijzen zullen dus ook flink zakken

 • boer drenth

  Waarom moeten de graan prijzen zakken bertes.

 • info36

  Graan prijzen gaan stijgen want er zijn wereldwijd steeds meer mondjes. En die mondjes lusten steeds meer vlees.
  Overigens moet men in het westen zich steeds meer onafhankelijk van die olie maken, daardoor zal de energieprijs blijvend laag zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.